Zucchero se vrača v Ljubljano

Italijanski blueser je napovedal koncert, ki bo čez eno leto.
Fotografija: Zucchero je leta 2016 navdušil v Stožicah.
FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zucchero je leta 2016 navdušil v Stožicah. FOTO: Leon Vidic/Delo

Adelmo Fornaciari, bolj znan pod svojim sladkim umetniškim imenom Zucchero, bo v ljubljanskih Stožicah nastopil 3. novembra prihodnje leto. V to dvorano se bo vrnil po štirih letih, ko je tam imel 8. oktobra 2016 spektakularen koncert, na katerem je predstavil takrat novi album The Black Cat. Tokrat bo predstavil pesmi z novega albuma D.O.C., ki je tik pred izidom. Zagotovo najbolj zanimiv italijanski izvajalec bluesa je konec leta 2016 s turnejo ob izidu albuma The Black Cat desetkrat razprodal areno v Veroni in oktobra istega leta navdušil tudi občinstvo v ljubljanskih Stožicah.

Rodil se je leta 1955 kot Adelmo Fornaciari in je poleg Erosa Ramazzottija in Jovanottija eden redkih italijanskih glasbenikov, ki je širše mednarodno prepoznaven. Preboj mu je uspel leta 1991 s pesmijo Senza una donna (Without a Woman), ki jo je posnel skupaj s Paulom Youngom. V karieri je izdal trinajst studijskih albumov, prodal več kot 60 milijonov plošč in sodeloval z velikimi glasbenimi imeni, kot so Sting, Luciano Pavarotti, B. B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton, Bono in tudi s svojim idolom Joejem Cockerjem.

Njegova glasba v prvi vrsti kaže ljubezen do bluesa, sicer pa je prepredena z značilnim italijanskim pridihom. Na koncertih tako vedno zapoje uspešnice, kot so Baila (Sexy Thing), Diamante, Diavolo in Me, Senza una donna, Il Volo, Occhi, Così celeste, Rispetto in druge.

Potem ko je Zucchero izdal svoj kubanski albumom La Sesion Cubana leta 2012, si je po ameriški turneji leta 2014 vzel čas za premor ter obnovil svoj pristop k bluesu. Tako je leta 2016 izšel odlični album The Black Cat, naslednje leto pa kompilacijski album Wanted (The Best Collection). Z njim je proslavil 35 let kariere, leta 2018 pa je prav tako imel vrsto koncertov po Evropi. Med najbolj odmevnimi sta bila koncerta na Markovem trgu v Benetkah in v londonskem Hyde Parku. Oktobra lani so mu podelili nagrado Premio Tenco, eno najpomembnejših italijanskih glasbenih nagrad.

Komentarji: