Cvet štirih pesnic in enega pesnika

Iz enoletne založniške bere je strokovna žirija za Veronikino nagrado nominirala pet pesniških zbirk.
Fotografija: Jože Volfand, prokurist podjetja Fit media in idejni oče zlatnika poezije in Veronikine nagrade na lanski podelitvi nagrad na celjskem Starem gradu. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Jože Volfand, prokurist podjetja Fit media in idejni oče zlatnika poezije in Veronikine nagrade na lanski podelitvi nagrad na celjskem Starem gradu. FOTO: Brane Piano

Celje – Po tem, ko je Jože Volfand, prokurist celjske Fit Medie, pred kratkim objavil, da bo letošnji zlatnik poezije za svoj pesniški opus prejel Ervin Fritz, je dober mesec dni pred podelitvijo na celjskem Starem gradu razkril tudi nominirance za Veronikino nagrado, ki jo po izboru strokovne žirije vsako leto podeli Mestna občina Celje. Nominiranec je Esad Babačić, ki se je znašel v močni konkurenci nominiranih pesnic Nine Dragičević, Anje Golob, Klarise Jovanović in Alenke Jovanovski.
 
Katera pesniška zbirka in avtorica oziroma avtor bo v 23. letu nikoli prekinjenega dodeljevanja Veronikine nagrade in z njo denarne nagrade celjske občine njen dobitnik, ne bo znano vse do slovesne podelitve na celjskem Starem gradu 27. avgusta zvečer.
 
Pet med lanskim junijem in letošnjim majem izdanih in v finalni izbor uvrščenih pesniških zbirk so ustvarili Esad Babačić (Odrezani od neba, Založba Goga), Nina Dragičević (Ljubav reče greva, Založba ŠKUC), Anja Golob (da ne da ne bo več prišla …, samozaložba), Klarisa Jovanović (Izgnana, KUD AAC Zrakogled) in Alenka Jovanovski (Tisoč osemdeset stopinj, Center za slovensko književnost).
 
»Prvič se je zgodilo, da so nominirane kar štiri pesnice,« je pojasnil Volfand, tudi idejni oče in vodja ene redkih preostalih domačih nagrad za poezijo.
 
Lavreatinjo oziroma lavreata bo strokovna žirija konec avgusta razglasila na Večeru poezije z naslovom Ogrlica iz rad po istoimenski zbirki Ervina Fritza, letošnjega prejemnika zlatnika poezije. Veronikina nagrada je tudi letos vredna 4000 evrov. Volfand napoveduje, da se bodo na slovesnosti letos spomnili 90-letnice rojstva Janeza Menarta.
 
Doslej so Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta s podporo Mestne občine Celje in dolgoletnega prijatelja poezije lastnika Rika Janeza Škrabca prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič, Meta Kušar, Ana Makuc, Boris A. Novak in Tone Škrjanec.

Komentarji: