Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Namesto na vrtu posedanje na sodišču ali kako eden najlepših vrtov v Ljubljani sameva

Spor med DSP in Gajem: Društvo pisateljev in jazz club se tožita, prostor na elitni lokaciji pa sameva.
"Najboljša terasa v mestu", ki pa to poletje sameva. FOTO: Blaž Samec/Delo
"Najboljša terasa v mestu", ki pa to poletje sameva. FOTO: Blaž Samec/Delo
6. 7. 2018 | 10:00
6. 7. 2018 | 10:00
6:13
Ob koncu lanskega leta smo pisali o boju za vrt vile, v kateri domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Po petnajstih letih je namreč društvo najemniku Jazz Clubu Gajo (JCG) odpovedalo najemno pogodbo. Sledili so peticije, tožbe, pritiski in še kaj. Ker zadeva do danes ni razrešena, je eden izmed lepših vrtov v Ljubljani na elitni lokaciji opustel in prazen.

Kaj natančno se dogaja, je težko razbrati, saj je ena od vpletenih strani precej molčeča in previdna. Kljub temu smo izvedeli, da trenutno poteka sodni spor in da se vpleteni strani vzajemno tožita. DSP od Gaja menda zahteva, naj izprazni vrt (tam je še vedno njegova lastnina, kot so kemična stranišča itd.), Gajo pa dokazuje, da podpisana pogodba ni bila skladna z realnostjo, in želi, da se jo podaljša. Natančnejših podatkov ni mogoče dobiti, je pa ena od vpletenih strani izjavila, da je čakanje na začetek obravnave na sodišču mučno.
 

Nepremičnine društva so zasebna zadeva


Zakaj je Društvo slovenskih pisateljev tako skopo z informacijami? Upravni odbor DSP meni, da spada vprašanje upravljanja nepremičnin društva v sfero zasebne lastnine, zato o tem niso dolžni informirati javnosti. Kljub temu je na Delo poslal izjavo, v kateri je znova pojasnil bistvo spora: DSP želi kot lastnik vrta na Tomšičevi 12 razpolagati z nepremičnino, želi jo tudi urediti in zastaviti nov program, ki bo vključeval literarne in glasbene prireditve.

Upravni odbor je spomnil, da je problematiko dolgo načrtovanih sprememb na društvenem vrtu predsednik Ivo Svetina že predstavil članom DSP, ti pa so o zadevi glasovali na občnem zboru decembra lani in potrdili sklepe, ki jih je sprejel že prejšnji upravni odbor. Sedanji upravni odbor v tako zastavljeni smeri nadaljuje delo. O sodnih postopkih je upravni odbor DSP zapisal, da so bili demokratično izglasovani znotraj članstva ter da so v interesu DSP, Drago Gajo z družino po njihovem mnenju v teh kaže veliko iracionalnosti.

Eden izmed lepših vrtov v Ljubljani je opustel in prazen zaradi sporov, ki še niso razrešeni. FOTO: Roman Šipić/Delo
Eden izmed lepših vrtov v Ljubljani je opustel in prazen zaradi sporov, ki še niso razrešeni. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Ne morejo do svoje lastnine


Hči najemnika letnega vrta Draga Gaja Ana Gajić je zatrdila, da so člani Društva Jazz Club Gajo storili vse, da bi se izognili dolgotrajnemu pravdanju in poglabljanju spora. »Vseskozi smo odprti za kulturni dialog in razumno rešitev, ki bi bila za obe strani najbolj konstruktivna. Tako DSP kot JCG sta društvi, ki uresničujeta javni interes in za to dobivata javna sredstva. Čutimo se dolžne in odgovorne za porabo javnih sredstev izključno za kulturne dobrine davkoplačevalcev, nikakor ne za plačevanje nesmiselnih sodnih postopkov. Žalosti nas, da je sedanje vodstvo prekinilo vsakršno komunikacijo z nami.«

Poleg tega je po besedah Ane Gajić ravnanje vodstva DSP ohromilo delovanje tako društva Jazz Club Gajo kot podjetij, ki so na letnem vrtu skrbela za gostinsko dejavnost. »Prizadeti že več kot pol leta ne moremo do svoje zasebne lastnine, ki jo je vodstvo DSP odtujilo in jo zadržuje v kletnih prostorih na Tomšičevi 12. Ker je med odtujenim inventarjem tudi osnovna oprema pravnih subjektov, ki s sporom nimajo nič, je njihovo delo onemogočeno, zaradi česar že čutijo izpad dohodka,« je povedala Ana Gajić.

Opozorila je, da je njihovo društvo redno plačevalo pogodbene obveznosti ter da so četrt stoletja plodno sodelovali z DSP. »Kljub večkrat iskreno ponujeni roki nadaljnjega sodelovanja in celo njihovim obljubam, da 'se bomo vendarle nekako dogovorili',« se ni zgodilo nič, je dodala.


Blokirani račun


Program društva JCG, ki bi bil na Letnem vrtu DSP, to poletje poteka na ploščadi Maxija, sodelovanje pa JCG vzpostavlja tudi s Centrom slovanskih kultur oziroma bivšim Kudom France Prešeren. Drago Gajo je dodal, da ima društvo zaradi nastalih razmer od 23. marca blokiran račun, zaradi česar še niso dobili izplačane subvencije, ki jo Jazz Clubu Gajo namenja MOL.

...
...


Ta denar izhaja iz pogodbe o sofinanciranju javnega kulturnega programa v obdobju 2016–2019, po kateri je za društvo JCG letos od MOL predvidenih 22.000 evrov. Drago Gajo pravi, da so v težkem položaju, saj ne morejo izplačevati honorarjev glasbenikom. Meni tudi, da večina članstva DSP ne podpira politike vodstva DSP do Jazz Cluba Gajo. Peticijo v podporo ohranitvi JCG na Letnem vrtu DSP je prvi teden podpisalo 4000 ljudi, od tega kar nekaj uglednih članov društva.

Spomnimo, da je bil Jazz Club Gajo v podobnem položaju že pred leti, ko jih je iz prostorov na Beethovnovi metala družba Intertrade ITA. Po Gajevih besedah je ta zadeva še vedno v sodnih mlinih in se odvija njim v prid.

V zvezi z načrti, ki zadevajo razpis za novega najemnika Letnega vrta, DSP trenutno ne daje informacij. Pravijo, da se bodo oglasili, ko in če se jim bo zdelo primerno.

Verjetno se načrti niso veliko spremenili od novembra lani, ko smo v Delu zapisali, da namerava pisateljsko društvo prostore na Tomšičevi ulici 12 temeljito prenoviti, novi najemnik pa naj bi prevzel vodenje vrta in restavracije Pen Kluba. V kleti vile naj bi uredili družabni prostor, manjšo kavarnico, knjigarno, v kateri bi prodajali knjige ter publikacije DSP in drugih manjših založnikov ter samozaložnikov.

Denar za projekt je DSP dobil s prodajo nepremičnine na Privozu 3a, o kateri dolgo niso vedeli, da je v njihovi lasti. Razpis za zbiranje ponudb se je iztekel decembra lani, kdo je bil izbran in koliko bo plačal za najemnino, pa na DSP za zdaj niso povedali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine