Nocoj konec ugibanj o prejemniku 29. kresnika

Vabljeni na Rožnik ob 20. uri. Večer s podelitvijo nagrade za najboljši slovenski roman leta bomo v živo prenašali tudi na portalu delo.si.
Fotografija: Nocoj bo njihov večer: nominiranci za letošnjega kresnika Vladimir P. Štefanec, Mirt Komel, Bronja Žakelj, Mojca Širok in Jani Virk. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Nocoj bo njihov večer: nominiranci za letošnjega kresnika Vladimir P. Štefanec, Mirt Komel, Bronja Žakelj, Mojca Širok in Jani Virk. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

V Sloveniji imamo veliko literarnih poti, od Jurčičeve in Levstikove dalje. Ni jih malo, kar se za narod, ki ga letno obogati skoraj 200 novih domačih romanov, kar spodobi. Na kresni večer 23. junija pa je med literati, založniki in ljubitelji slovenske književnosti čaščena ena. Tradicionalna kresnikova, ki vodi do Cankarjevega vrha na ljubljanskem Rožniku.

Vrh bo nocoj znova prizorišče slavnostnega večera, ki tradicionalno pripade peterici finalistov za kresnika, Delovo nagrado za najprepričljivejši roman leta. In ob koncu tistemu med njimi, ki prejme nagrado, cvetni venček in pravico ter dolžnost prižiga tradicionalnega kresa.

Tistih, ki jim je v preteklosti pripadla ta čast, ni malo. Podelitev nagrade bo letos že devetindvajsetič.
 

Pot do letošnjega kresnika


Žirija, ki bo nocoj v tradicionalni klavzuri prišla do končne odločitve, je po branju skoraj dvestotih romanov najprej oznanila deseterico najprepričljivejših, pred mesecem pa odločila, da bo končnega nagrajenca izbrala med romani Mirta Komela Medsočje, Mojce Širok Pogodba, Vladimirja P. Štefaneca Najlepša neznanka svetloba, Janija Virka Brez imena in Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.



Petčlanski žiriji predseduje Delova novinarka Mimi Podkrižnik, v njej pa sodelujejo še Tina Vrščaj, Mateja Komel Snoj, Tone Smolej in Alen Albin Širca.

Komel je bil med peterico finalistov leta 2016 z romanom Pianistov dotik, Štefanec z romanom Viktor Jelen, sanjač med finalisti leta 2003, leta 2007 z romanom Republika jutranje rose, leta 2011 z romanom Odličen dan za atentat, Virk se je uvrstil med finaliste leta 1996 z delom 1895, potres, leta 2005 z romanom Aritmija, z romanom Ljubezen v zraku še leta 2010, obe avtorici med finalisti, Mojca Širok in Bronja Žakelj, pa sta se v finalno peterico uvrstili z odmevnima prvencema.



Kres je nazadnje na Rožniku prižgal Drago Jančar. Edini doslej je kresnika dosegel že štirikrat, lani je slavil z romanom In ljubezen tudi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kres je nazadnje na Rožniku prižgal Drago Jančar. Edini doslej je kresnika dosegel že štirikrat, lani je slavil z romanom In ljubezen tudi. FOTO: Blaž Samec/Delo


Iz deseterice nominiranih romanov žirija ni uvrstila v finalni izbor del Boruta Goloba Pes je mrtev, Tadeja Goloba Leninov park, Jele Krečič Knjiga drugih, Katje Perat Mazohistka in Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči.

Program večera se bo začel ob 20. uri, s finalisti in tradicinalnimi spremljevalkami večera kresnicami se bosta družila glasbenik Jose in Delova Novinarka Vesna Milek, odločitev žirije, ki bo odpravila ugibanja in stave o zmagovalnem romanu, bo seveda znana ob koncu večera, ko bo nebo nad Rožnikom razsvetlil tradicionalni kres.

Živahno bo. Pridružite se na večeru, na katerem bo znova padla ena najtežje pričakovanih odločitev na vsakoletnem literarnem koledarju!

Preberite še:

Komentarji: