Pisateljsko društvo uradno brez predsednice

Do novih volitev na občnem zboru v drugi polovici maja bo Aksinja Kermauner opravljala funkcijo predsednice v odstopu.
Fotografija: Aksinja Kermauner. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Aksinja Kermauner. Foto Matej Družnik

Na današnji izredni seji Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev (DSP) je Aksinja Kermauner uradno podala svoj odstop z mesta predsednice. Odstopa, ker se ne strinja z odnosom, ki ga država izkazuje do društva, ki bi po njenih besedah za normalno delovanje potrebovalo še enkrat toliko sredstev.
 
»Država je v resnici tako ugledno organizacijo, kot je DSP, spravila povsem na kolena,« je po poročanju STA dejala Aksinja Kermauner in pojasnila, da društvo zaposlenim ni moglo zagotoviti niti osnovnih plač, prav tako ni imelo na voljo dovolj sredstev za vzdrževanje društva. Člani organov društva so denimo svoje funkcije opravljali častno ter si zaradi finančne podhranjenosti društva niso izplačevali sejnin.
 
Po njenih besedah bi moralo društvo že lani poleti, ko se je aktualna kriza nakazovala, poiskati kriznega managerja. A člani društva so tedaj verjeli, da bodo situaciji kos. Potem ko so v ponedeljek štiri administrativne in strokovne sodelavke DSP ponudile odstop, ker jim društvo ni moglo izplačati honorarjev, ki so jih zaslužile, pa je po besedah doslejšnje predsednica društva počilo, saj so v DSP ob tem ugotovili, v kakšni situaciji se je društvo dejansko znašlo.
 
V ponedeljek zvečer so na oddaji Odmevi RTV Slovenija predstavili, da je DSP od Javne agencije za knjigo RS (Jak) med letoma 2014 in 2017 prejela v povprečju nekaj manj kot 230.000 evrov na leto, lani pa 212.800 evrov, sicer pa društvo letno razpolaga z okoli pol milijona evrov. Od tega po besedah Aksinje Kermauner okoli 60 odstotkov društvo pridobi s strani države, ostalo pa si morajo zagotoviti sami – iz donacij, članarin, oddaje društvenih nepremičnin ter ostalih virov.
 
Je pa sogovornica opomnila, da je iz slik financiranja društva mogoče razbrati zgolj, koliko sredstev je to prejelo za svoje delovanje, ne pa tega, koliko projektov je dejansko izvedlo s tem denarjem - od mednarodnega festivala Vilenica in Slovenskih dnevov knjige do projektov, kakršna sta Trubarjev sklad in Litterae Slovenicae. Po besedah predsednice v odstopu bi DSP za vse svoje projekte ter za kritje samega delovanja potrebovalo še vsaj enkrat toliko sredstev, kot jih ima trenutno na razpolago.
 
Aksinja Kermauner je UO društva danes seznanila s svojim odstopom, a je le ta ne more razrešiti s funkcije predsednice, saj jo je potrdil občni zbor. Danes so sklenili, da bodo nove volitve na občnem zboru, ki bo predvidoma v drugi polovici maja, do tedaj pa bo Aksinja Kermauner opravljala funkcijo predsednice v odstopu. Kot je dejala za STA, bo čimprej za vodenje društva pooblastila aktualnega podpredsednika Dušana Šarotarja in podpredsednico Gabrielo Babnik.

Komentarji: