Po več kot desetletju spet slavil prvenec

V Londonu so v »podelitvi na daljavo« razglasili prejemnika osrednje književne nagrade angleško govorečega pišočega sveta.
Fotografija: Douglas Stuart je z romanom Shuggie Bain osvojil bookerja za najboljši roman leta 2020. FOTO: arhiv Bookerjeve nagrade
Odpri galerijo
Douglas Stuart je z romanom Shuggie Bain osvojil bookerja za najboljši roman leta 2020. FOTO: arhiv Bookerjeve nagrade

Na seznamu šestih finalistov so bili letos kar štirje prvenci, jagodni izbor pa je še en korak v smeri enakopravnosti in večje zastopanosti ne glede na razredno, rasno ali spolno pripadnost.
 

Med finalisti romani o opolnomočenju

Zdi se, da je rdeča nit vseh knjig, ki so se prebile do zadnje etape pred razglasitvijo najboljše, usoda posameznikov ali posameznic (v kar polovici primerih gre za odnos mati-hči oz. sin), ki se znajdejo v ekstremnih okoliščinah in se vsak na svoj način z njimi soočajo ter brodijo skozi izzive, ki jim jih nastavljajo.

The New Wilderness Diane Cook tako govori o materinih naporih, da bi rešila hčerino življenje v svetu, ki ga uničujejo podnebne spremembe; This Mournable Body Tsitsi Dangarembga o upanju mladega dekleta v državi, kjer ga je težko obdržati; Burnt Sugar Avni Dosh o ljubezni in izdajstvu v odnosu med materjo in hčerjo; The Shadow King o ženskah v vojni; Real Life Brandona Taylorja o tem, kako je biti temnopolt in gej v akademskem svetu; ter Shuggie Bain Douglasa Stuarta o brezpogojni ljubezni med alkoholično mamo in odraščajočim homoseksualnim sinom v Glasgowu 80. let.
 

Zmagovalec, ki bo postal klasika

Prav ta intimen, nežen, žalosten pa tudi humorja poln roman je tudi osvojil letošnjega bookerja. Gre za prvo knjigo 44-letnega škotskega pisatelja z ameriškim potnim listom, ki je sicer zaposlen v modni industriji in je kot oblikovalec delal že za številne priznane modne hiše. S tem je postal šele drugi Škot, ki je prejel to nagrado.

FOTO: arhiv Bookerjeve nagrade
FOTO: arhiv Bookerjeve nagrade

Shuggie Bain
je roman z avtobiografskimi elementi, ki ga navdihujeta tako Glasgow kot boleča osebna zgodba. Prikazuje težave in stiske delavskega razreda ter opisuje ljubeč odnos med mamo in sinom, v sredi katerega je alkoholizem ter sinove napore, da mamo reši, čeprav je ne more in je naposled prepozno.

Nagrado (prejel bo 55.000 funtov, kar je okrog 56.000 evrov; priznanje, izdajo svoje knjige v posebni vezavi ter dodatnih 2500 funtov za uvrstitev med finaliste) je Douglas Stuart tako posvetil mami; prisotna je na vseh straneh knjige, ki jo je občinstvo spoznalo šele pred nekaj meseci, a jo takoj vzljubilo in bo po mnenju predsednice Bookerjeve žirije, založnice in kritičarke Margaret Busby, postala klasika.