Večernica Andreju E. Skubicu za knjigo Babi nima več telefona

Babi nima več telefona je druga knjiga iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus.
Fotografija: Andrej E. Skubic FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Andrej E. Skubic FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Andrej E. Skubic za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus je prejel nagrado časnika Večer za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mlade, izdano v lanskem letu. Knjigo je z ilustracijami opremila Tanja Komadina. Že 23. večernico bodo Skubicu podelili 19. septembra v Murski Soboti. Skubic je v pogovoru za posebno prilogo Večera povedal, da ga je k pisanju serije potegnila sinova domišljija. Želel je spisati nekaj »bolj za fante«, ni pa se zavedal, da se bo knjiga razvila v serijo.

»V resnici je tudi otroško življenje precej stresno, polno čustveno zapletenih odnosov in izzivov, zato jih nima smisla zavijati v vato – bolje jim je pomagati izživeti te strahove, odkriti možne rešitve, se poskusiti vživeti v drugega. Kot pravi Tomaž: Mami, verjemi mi, da je komplicirano biti majhen,« je v pogovoru med drugim dejal Skubic.

Babi nima več telefona je druga knjiga iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus, ki izhaja pri Mladinski knjigi. Kot je v utemeljitvi zapisal predsednik nagrade za večernico Igor Saksida, serijo sestavljajo prepletene kratke pripovedi o prijateljstvu med deklico Lijo in dečkoma Liamom in Tomažem.

»Že prva knjiga (Ne bi smel odpreti tistih vrat) dokazuje, da gre za zelo kakovostno in slogovno prepričljivo delo (avtentičen sleng osrednjih oseb, igra z imeni), ki vsakodnevne potegavščine otrok, starih osem let, nadgrajuje s posrednim opozarjanjem na stereotipe ter na pomen ustvarjalnosti in prijateljstva,« je zapisal predsednik žirije.

V nagrajenem delu Babi nima več telefona pa gre po Saksidovi presoji Skubic še naprej: »Med dogodivščine tria vplete sijajno zgodbo o možnosti empatije med mladostniki, v kateri je rahločutno zajeto tudi soočanje s smrtjo bližnjega.« V seriji sta izšli še knjigi Golazni iz omare in Težave z angelčki.



Komentarji: