Hamlet

Trst, Kulturni dom. Premiera nocoj ob 20.30.
Fotografija: Prizor iz predstave. Foto Arhiv Ssg Trst
Odpri galerijo
Prizor iz predstave. Foto Arhiv Ssg Trst

V Slovenskem stalnem gledališču Trst bo novo gledališko sezono uvedla premiera predstave Hamlet. Kompleksno Shakespearovo besedilo v prevodu Ivana Cankarja je režiral Matjaž Farič, naslovno vlogo pa so zaupali Klemnu Janežiču, mlademu igralcu ljubljanske Drame.

Kot so zapisali v gledališču, je Hamlet emblem dvomečega intelektualca, ki ga barbarska kultura sili v maščevanje očetove smrti in prestola. Glavni junak ustvari lastno strategijo, a mu ta kmalu spolzi iz rok. V še vedno aktualnem besedilu sobivata univerzalnost tem in razmišljanje o družbi, razpeti med političnimi in ideološkimi krizami.
 

Mračna, mladostna, estetska in rockovska predstava


Faričeva uprizoritev se osredotoča na nosilne like razvejene zgodbe, postavlja pod drobnogled njihovo emblematično naravo, saj predstavljajo številne človeške zgodbe in čustva, ki se prepletajo v notranjih odnosih ter povzročajo drame in tragedije v življenju. Mračno, mladostno, estetsko dovršeno in rockovsko zaznamovano predstavo ustvarja razmeroma mlada zasedba, pri čemer se starost igralcev ne prilagaja starosti likov, temveč vabi ustvarjalce k raziskovanju odnosov in čustev med njimi.

V gledališču izpostavljajo tudi režiserjev pristop k ženskim likom, ki izstopajo s posebno suverenostjo in močnim temperamentom, vse do sklepnega presenečenja v duhu zelo aktualnega vprašanja o oblasti in premoči. Predstavo spremlja del kulturnozgodovinske razstave Hamlet na Slovenskem, ki so jo ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara pripravili v Slovenskem gledališkem muzeju.

Komentarji: