Predstavitvena informacija

S kulturo nam bo lažje: Mestno gledališče ljubljansko na spletu

V Mestnem gledališču ljubljanskem nadaljujejo gledališko sezono.
Fotografija: Vse predstave si lahko ogledate na platformi Tretji oder, ki omogoča tudi nakup vstopnic. FOTO: Peter Giodani/MGL
Odpri galerijo
Vse predstave si lahko ogledate na platformi Tretji oder, ki omogoča tudi nakup vstopnic. FOTO: Peter Giodani/MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem po pozitivni izkušnji novoletne spletne premiere romantične drame Jazz pod režijsko taktirko Nejca Gazvode so se odločili, da del letošnjega repertoarja preselijo na splet. Med zaprtjem so pripravili kar pet novih predstav, ki nestrpno čakajo na občinstvo. Tiste med njimi, ki nosijo v sebi (tudi) potencial filmičnosti, gledalcem ponujajo tudi po spletu, v televizijsko režiranem prenosu. Kar nekaj pa jih bo počakalo na srečnejše razmere. Za zdaj so se odločili, da v repertoar poleg že omenjenega Jazza, drame Ta obraz v režiji Tijane Zinajić in dramskega omnibusa Tišina med nami v režiji Nine Šorak dodajo še dramo Ivorja Martinića Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena.


 

Le zaljubiti se ne smemo – zadnja premiera na Mali sceni v letošnji sezoni


FOTO: Peter Giodani/MGL
FOTO: Peter Giodani/MGL


Drama v režiji Alena Jelena je zgodba o strahu pred življenjem in strahu pred spremembami – tako pred neizbežnimi (ločevanje otrok od staršev, staranje, smrt) kot tistimi, za katere se odločamo sami (nova zveza, selitev v tujino). Bolečina junakov drame je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa zbuja upanje in vliva moč. Tudi humor in avtohumor. V njej igrajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola in Lara Wolf. Režiser spletne uprizoritve je Klemen Dvornik.
 

Ta obraz – sveža in pop, a hkrati ostra dramska pisava, ki je v Angliji postala prava senzacija


FOTO: Peter Giodani/MGL
FOTO: Peter Giodani/MGL


Ta obraz je drama z odličnima Tjašo Železnik in Matejem Zemljičem v glavnih vlogah, ki krmarita med zapletenim odnosom mame in sina. Poleg Tjaše in Mateja igrajo še Gregor Gruden, Lara Wolf, Lucija Harum in Suzana Krevh k. g. Režijo spletnega prenosa je prevzel režiser Klemen Dvornik.


Tišina med nami - Ljubljana. 2020


FOTO: Peter Giodani/MGL
FOTO: Peter Giodani/MGL


Tišina med nami je omnibus treh zgodb, ki so ga napisale tri sodobne avtorice, je prvo slovensko dramsko delo, v katerem je dogajanje postavljeno v čas pandemije covida-19 in ki nas sooča s posledicami ukrepov, bolezni in strahu. Vse tri zgodbe se dogajajo na dveh majhnih klopcah pred ogromnim plakatom. Igrajo Primož Pirnat, Gaber K. Trseglav, Karin Komljanec, Bernarda Oman, Judita Zidar, Lotos V. Šparovec, Ajda Smrekar, Mojca Funkl, Tanja Dimitrievska, Mia Skrbinac k. g. in Lovro Zafred k. g. Režija spletnega prenosa je v rokah uveljavljene režiserke in scenaristke Barbare Zemljič.


Jazz – romantična drama, ki se navdihuje pri zlati dobi ameriške romantične komedije v devetdesetih


FOTO: Peter Giodani/MGL
FOTO: Peter Giodani/MGL


Jazz je zgodba o srečevanju skrivnostnega moškega in ženske, ki ju igralsko upodabljata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. Moški in ženska drug drugemu postajata pomemben del življenja, dan zabave in srečanja pa datum, ki v njunih življenjih nekaj pomeni, četudi ti življenji preostalih 364 dni tečeta po svoje … Katero leto bo zadnje?

Do konca sezone bodo v MGL-ju interno uprizorili še učno predstavo Teater za telebana avtorice in režiserke Ire Ratej ter komedijo Slamnik v režiji Diega de Bree.