Hiša kulture še vedno brez zidov, a z veliko kulture

Z nocojšnjim koncertom glasbe mladega, večkrat nagrajenega skladatelja Leona Firšta se začenja sezona Deset Hiše kulture Celje.
Fotografija: Najuspešnejša predstava, ki je nastala v produkciji Hiše kulture Celje, je zagotovo muzikal Veronika Deseniška, ki ga bodo tudi prihodnje poletje postavili na oder na celjskem Starem gradu. FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Najuspešnejša predstava, ki je nastala v produkciji Hiše kulture Celje, je zagotovo muzikal Veronika Deseniška, ki ga bodo tudi prihodnje poletje postavili na oder na celjskem Starem gradu. FOTO: Brane Piano/Delo

Nevladna Hiša kulture Celje (HKC) že desetletje v mestu organizira vrhunske kulturne dogodke. Na okoli 400 dogodkih v zadnjih desetih letih so našteli okoli 50.000 obiskovalcev. Deseta sezona, ki so jo poimenovali Deset, se začenja nocoj s prvim koncertom glasbenega abonmaja. Na njem bo del svojega opusa predstavil mladi celjski skladatelj Leon Firšt.
 
Firštova prva simfonična pesnitev je zazvenela v celjskem Narodnem domu, ko je bil mladi skladatelj še osnovnošolec. Od takrat je prejel med drugim Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani ter številne druge, tudi mednarodne nagrade. Leon Firšt je tudi skladatelj, ki se je podpisal pod zelo uspešen muzikal Veronika Deseniška. Ob letošnji osrednji slovesnosti stote obletnice Univerze v Ljubljani bodo krstno izvedli njegovo, posebej za to priložnost spisano celovečerno delo za simfonični orkester, big band, igralce in plesalce.
 
Na nocojšnjem koncertu Moj glasbeni svet, bo Firšt z godalnim orkestrom in jazzovsko zasedbo predstavil presek dosedanjega ustvarjanja.
 

Glasbeni abonma …

 
V glasbenem abonmaju, ki ga letos podpirata ministrstvo za kulturo in Mestna občina Celje (MOC), HKC pripravlja osem koncertov klasične, večinoma komorne glasbe. Osnovno vodilo je kakovost, je poudaril Simon Dvoršak iz HKC: »V Celje želimo pripeljati znane glasbenike, ki jih tu ne vidimo dostikrat. Ker se, kot radi rečemo, vse preveč centralizira. Bodo pa trije glasbeni večeri posvečeni prihajajoči 250-letnici rojstva velikega Ludwiga van Beethovna.«
 
Letos bodo v Celju v organizaciji HKC gostovali violončelistka Karmen Pečar in pianist Aleksander Serdar, pianista Lara Oprešnik in Urban Stanič, violončelist Sebastian Bertoncelj s prijatelji, tenorist Matjaž Stopinšek, harfistka Anja Gaberc in flavtistka Irena Kavčič.

Trije glasbeni večeri bodo posvečeni prihajajoči 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna.
Trije glasbeni večeri bodo posvečeni prihajajoči 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna.

 
Posebna poslastica bosta glasbeno-pravljična večera. Najprej pravljica Sivček in jaz španskega nobelovca Juana Ramóna Jiméneza, ki jo je uglasbil Mario Castelnuovo-Tedesco. Predstavo o osličku Sivčku, ki je tudi del gledališkega abonmaja in produkcija HKC, bosta odigrala eden najuspešnejših slovenskih koncertnih kitaristov Aljaž Cvirn in prvak celjskega gledališča Renato Jenček. Na še enem »živalsko-glasbenem« večeru bo komorni ansambel HKC pod taktirko Davorina Morija odigral Živalski karneval Camilla Saint-Saënsa in Zgodbo o Babarju, majhnem slončku Francisa Poulenca.
 

… gledališki abonma

 
Gledališki abonma, ki ga podpira MOC, poleg predstave Sivček in jaz prinaša še pet predstav. Ideja je, da v mesto pripeljejo kakovostne predstave neinstitucionalnih gledališč. Gledališko sezono HKC bo odprla prestava Žetev in kletev, ki je nastala v produkciji AGRFT, sledila bo monokomedija v produkciji HKC Komedija o artu, ki jo bo odigral Miha Firšt. V gledališkem abonmaju bodo gostili še sodobno glasbeno-cirkuško predstavo Noise cirkus Društva Mismo Nismo v koprodukciji z Zavodom Bufeto in tako imenovani namizni muzikal po motivih stripa Prepovedani sad Liv Strömquist Živela vulva! v produkciji Zavoda Imaginarni v koprodukciji z Mini teatrom. Za zaključek gledališke sezone v Celje prihaja predstava Momenta Maribor in Zavoda EN-KNAP Heroj 2.0 – predstava vseh predstav, avtorja in igralca Uroš Kaurin in Vito Weis sta bila za igro v predstavi lani nagrajena na Borštnikovem srečanju.

Miha Firšt bo predstavo Patricka Süskinda<em> Kontrabas</em> ponovil tudi v novi sezoni, v kateri bo odigral še svojo monokomedijo<em> Komedija o artu</em>. FOTO: HKC
Miha Firšt bo predstavo Patricka Süskinda Kontrabas ponovil tudi v novi sezoni, v kateri bo odigral še svojo monokomedijo Komedija o artu. FOTO: HKC

 
Nuša Komplet Peperko iz HKC je dejala, da še največ preglavic pri gledališkem abonmaju predstavlja dejstvo, da v Celju primanjkuje prostorov, ki bi omogočali tovrstne predstave brez težav in zapletov: »Gledališče Celje, ki bi lahko gostilo vse te predstave, za zdaj ostaja še neosvojljiva trdnjava, ampak verjamem, da se bomo v prihodnje dogovorili. Sicer pa se toplo počutimo v Plesnem forumu Celje, Celjskem mladinskem centru, ena predstava bo tudi v Likovnem salonu.«
 

Za najmlajše

 
V HKC ostajajo zvesti tudi ponudbi za najmlajše poslušalce. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje bodo v Hermanovem brlogu tudi letos pripravili glasbene sobotnice, ki jih letos finančno podpira ministrstvo za kulturo. Gre za abonma velike glasbe za najmlajše.
 
HKC tudi letos nadaljuje uspešen projekt Ambasador kulture, ki ga podpira MOC in v katerem letos pričakujejo okoli tisoč otrok in mladostnikov. Celjski osnovnošolci in srednješolci s prijavo dobijo kartico, ki jim omogoča brezplačen vstop na več kot 70 koncertov, filmskih projekcij, gledaliških predstav, likovnih razstav. Nobena od teh prireditev ni prilagojena otrokom. Gre za pristno uživanje kulture.

Komentarji: