Hoditi in se upirati po zvočnih navodilih

Večmedijski preformans v produkciji zavoda Cona in Mesta žensk z bregov Ljubljanice prihaja ob Savinjo.
Fotografija: Oznaka poti za večmedijski zvočni performans na Savinjskem nabrežju v Celju. FOTO: Društvo Krog
Odpri galerijo
Oznaka poti za večmedijski zvočni performans na Savinjskem nabrežju v Celju. FOTO: Društvo Krog

Celje – V dopoldnevu pred poletno muzejsko nočjo bosta v soboto avtorja Irena Pivka in Brane Zorman na Savinjskem nabrežju dvakrat izvedla večmedijski zvočni performans Hodi.Ti z udeležbo občinstva, in sicer ob 10. in 11. uri. Zaradi tehnične opreme, ki jo morajo zagotoviti udeležencem, celjski umetnik Simon Macuh pravi, da ga je treba poklicati na telefon 031 801 757 ali poslati pošto na elektronski naslov drustvo.krog@gmail.com.
 
Zbirališče bo v soboto na Mestni plaži na Savinjskem nabrežju v bližini Osrednje knjižnice Celje. »Dogodek je na isti dan, kot je noč muzejev, zato ta praznik kulture začnite že dopoldne v naši družbi,« vabi Macuh.
 
Pivko in Zormana je s performansom Hodi.Ti v Celje povabilo društvo Krog. Gre za večmedijski zvočni sprehod, med katerim s slušalkami na glavi »gledalec« vnaprej pripravljeno pot prehodi s pomočjo aplikacije na telefonu. Gre za doživetje poti in prostora sočasno z zvokom, zaradi česar pot ni več samo nekaj samoumevnega in zgolj nujnega ali praktično potrebnega. Postane nekakšna politična akcija, morda način upora, celo emancipacije, saj v performansu glavno vlogo zasede ženska, ki »si za hojo vzame prostor in čas«. Politična akcija pa performans postane zaradi množične, skupinske hoje. Ali, če pojasnimo drugače, sužnji takšnih, od politike in kapitala zapovedanih poti smo z vso elektronsko opremo dandanes vsi, v upornost pa jih lahko spremeni prav hoja po zapovedih, navodilih umetnikov.
 
Projekt je bil sicer izvirno narejen za bregove Ljubljanice, kjer je nastala tudi zvočna slika zanj.

Komentarji: