Ministrstvo z »deložacijo« nad nevladnike

Ministrstvo za kulturo predlaga nevladnim organizacijam, naj se do januarja sporazumno izselijo iz poslovnih prostorov na Metelkovi.
Fotografija: Ministrstvo za kulturo je nevladnim organizacijam predlagalo sporazumno izselitev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo za kulturo je nevladnim organizacijam predlagalo sporazumno izselitev. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nekateri uporabniki stavbe na Metelkovi 6 so prejeli predlog o sporazumnem prenehanju najemne pogodbe za najem poslovnih prostorov. Tam na podlagi najemne pogodbe ali sporazuma o brezplačni uporabi prostorov deluje vrsta neodvisnih producentov in nevladnih organizacij s področja kulture, sociale in civilnih gibanj, med drugimi Pravno-informacijski center - PiC, Mirovni Inštitut, Zavod Maska, ŠKUC, Mesto žensk, SCCA Ljubljana in Plesni teater Ljubljana.

Včeraj so po poročanju STA nekateri uporabniki stavbe prejeli predlog sporazuma o prenehanju najemne pogodbe za najem poslovnih prostorov. Ministrstvo za kulturo kot razlog za izpraznitev navaja dotrajanost stavbe ter to, da jo potrebuje za lastne potrebe in da bo ministrstvo stavbo obnovilo, zato jo je treba izprazniti.

»Dalje v dopisu ministrstvo uporabnikom dobesedno grozi, saj če uporabniki sporazuma ne podpišejo v osmih dneh in prostorov ne izpraznijo do 31. januarja 2021, bo ministrstvo zadevo, skladno z zakonom o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, predalo državnemu odvetništvu Republike Slovenije,« piše v pobudi, ki jo je na ministrstvo za kulturo naslovila poslanska skupina Levica in zahtevala, naj odstopi od »deložacije« nevladnih organizacij iz Metelkove.

Po navedbah Levice ministrstvo uporabnike meče na cesto v času velike zdravstvene krize, ko je ravno sektor kulture in nevladnih organizacij zaradi posledic pandemije koronavirusa najbolj izpostavljen.

»V dopisu ministrstvo ne ponuja nikakršne rešitve, denimo možnost vrnitve v prostore po prenovi ali zagotovitev nadomestnih prostorov. Pričakovati, da bi te organizacije ob že tako omejenih sredstvih v teh časih same našle ustrezno rešitev tako rekoč čez noč, je nerealno. Zato vidim to potezo ministrstva kot še enega v nizu korakov do popolne razgradnje vsega, kar je v tej državi še kritičnega do vlade Janeza Janše in napačnih potez vseh oblasti sploh,« pobuda navaja izjavo vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca.

Ministra Vaska Simonitija poziva, naj nemudoma odstopi od namere po prekinitvi najemnih pogodb oziroma brezplačne uporabe prostorov z organizacijami, ki delujejo na tem naslovu, ali pa jim v nasprotnem primeru zagotovi enakovredne prostore pod enakimi pogoji.

Po podatkih Teje Reba iz Mesta žensk na omenjenem naslovu deluje 17 nevladnih organizacij. Kot je povedala za STA, v dopisu, ki jim ga je poslalo ministrstvo za kulturo kot upravljavec stavbe, ki je razglašena za javno infrastrukturo na področju kulture, ni obrazloženo, zakaj se morajo izseliti, razen navedbe, da je stavba zaradi dotrajanosti nevarna za najemnike oziroma uporabnike in mimoidoče ter da bodo, če sporazuma nevladne organizacije ne podpišejo, s pravnim procesom uveljavljali svojo pravico.

Komentarji: