Nagrade za arhitekturne dosežke

Plečnikova nagrada Matiji Bevku, Vasi J. Peroviću in Johannesu Paaru za projekt v Avstriji, medalji arhitektom za sosesko Novo Brdo in prenovo Cukrarne.
Fotografija: Žirija je nagradila projekt nove galerije in kazemat v Dunajskem Novem mestu. FOTO: David Schreyer
Odpri galerijo
Žirija je nagradila projekt nove galerije in kazemat v Dunajskem Novem mestu. FOTO: David Schreyer

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je na prireditvi v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani podelil Plečnikova odličja, najvišja strokovna priznanja na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti pri nas. Nagrado so prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar za novo galerijo in kazemate v Dunajskem Novem mestu, za arhitekturno realizacijo pa Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič za sosesko Novo Brdo ter Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić za projekt nove Cukrarne.

Plečnikovi medalji za projekt prenove Cukrarne so prejeli Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić. FOTO: Miran Kambič
Plečnikovi medalji za projekt prenove Cukrarne so prejeli Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić. FOTO: Miran Kambič

Strokovna žirija, ki jo je vodil Tomaž Krušec, odločali pa so še Jurij Kobe, Ana Kreč, Darja Matjašec in Peter Šenk, je v poročilu zapisala, da se kljub povečani arhitekturni produkciji v zadnjih letih seznam primernih kakovostnih izvedenih del ne veča. O tem je pričal tudi podatek o sorazmerno majhnem številu prijavljenih aktualnih realiziranih projektov na letošnji razpis. Dodali so ugotovitev, da je večina nagrajenih in nominiranih realizacij s področja prenove, in podatek, da se v evropskih državah delež gradbenih dejavnosti, povezanih z obstoječim stavbnim fondom, veča, delež, ki predstavlja novogradnje, pa je četrtinski. Žirija je zaznala tudi veliko del s področja arhitekturne publicistike.

image_alt
Plečnikova nagrada 2021 Tržnici Ptuj

Projekt nove galerije

Plečnikova nagrada je šla v roke Matije Bevka, Vase J. Perovića in Johannesa Paara za projekt nove galerije in kazemat v Dunajskem Novem mestu, ki ga po utemeljitvi žirije odlikujejo izjemna umestitev v prostor, dosledno izpričan odnos med historično strukturo in novimi arhitekturnimi intervencijami, skoraj čarobno vzdušje notranjega prostora in vrhunska izvedba.

»To je arhitektura, ki na spoštljiv način vzpostavi dialog z obstoječimi historičnimi strukturami, hkrati se ne boji uporabe novih materialov, konstrukcij in drugih sredstev, ki nekdaj zapuščenim zidovom zagotovijo novo življenje. Prav slednje je največja odlika projekta, prostor v stavbi in okoli nje je namreč v manj kot treh letih postal eden izmed najbolj obiskanih in priljubljenih urbanih prostorov v mestu,« je zapisala žirija.

Za sosesko Brdo 2 so Plečnikovo medaljo prejeli Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič. FOTO: Miran Kambič
Za sosesko Brdo 2 so Plečnikovo medaljo prejeli Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič. FOTO: Miran Kambič

Plečnikovi medalji za arhitekturno realizacijo so prejeli Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič za sosesko Novo Brdo ter Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić za Cukrarno.

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je žirija namenila interdisciplinarni delovni skupini (v njej so bili Andrej Hrausky, Sonja Ifko, Lena Jevnik, Nataša Jurgec Gurnick, Špela Karo, Mateja Kavčič, Natalija Lapajne, Darja Pergovnik, Ana Porok, Irena Potočnik, Špela Spanžel kot vodja, Marko Stokin, Tomaž Štoka kot koordinator, Metka Štrajhar, Meta Štular, Irena Vesel, Gojko Zupan in Bogo Zupančič) za pripravo nominacije del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Plečnikovo medaljo za delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike je prejela Mateja Kurir za znanstveno monografijo O oblasti v arhitekturi. Plečnikovo študentsko priznanje je dobila Eva Matijašević za magistrsko delo Idejna zasnova rafinerije odpadkov in energetsko središče na območju termoelektrarne Trbovlje, izdelano pod mentorstvom Roka Žnidaršiča.

Preberite še:

Komentarji: