Najstarejša egipčanska piramida ponovno odprta

Egiptovski premier: »Trdo delamo, da zgradimo nov Egipt. In obnova naše dediščine je na vrhu naših prioritet.«
Fotografija: 4700 let stara piramida je po obnovi ponovno odprta za javnost. FOTO: Mohamed El-shahed/Afp
Odpri galerijo
4700 let stara piramida je po obnovi ponovno odprta za javnost. FOTO: Mohamed El-shahed/Afp

Egiptovske oblasti so po letih obnavljanja v četrtek javnosti ponovno odprle 4700 let staro Džoserjevo stopničasto piramido. Ta v višino meri okoli 60 metrov in prevladuje nad prostrano nekropolo Sakara južno od Kaira ter je del starodavne prestolnice Memfis, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko škodo je notranjosti zgodovinskega spomenika zadal potres leta 1992. Obnovitvena dela so se začela leta 2006, a so jih zaradi »varnostnih razlogov« leta 2011 in leta 2012 prekinili. Ljudska vstaja v Egiptu je leta 2011 odstavila dolgoletnega diktatorja Hosnija Mubaraka, politični nemiri, ki so sledili, pa so prizadeli več področij, med njimi turizem.

Notranjost stopničaste piramide. FOTO: Mohamed El-shahed/Afp
Notranjost stopničaste piramide. FOTO: Mohamed El-shahed/Afp


Četrtkovega ponovnega odprtja so se udeležili egiptovski premier Mostafa Madbouli in tuji veleposlaniki. Premier je dejal, da je obnova stala več kot 104 milijone egiptovskih funtov oziroma okoli 5,9 milijonov evrov. »Trdo delamo, da zgradimo nov Egipt. In obnova naše dediščine je na vrhu naših prioritet,« je dejal Madbouli. Veliki egiptovski muzej s pogledom na piramide v Gizi bodo predvidoma odprli do konca leta, pet let kasneje kot je bilo prvotno načrtovano.Da bi okrepil turizem, ki je utrpel veliko udarcev po vstaji leta 2011, je Egipt v zadnjih letih izpostavljal svoje arheološke najdbe. Lani so oblasti razkrile 4500 let staro grobišče blizu piramid v Gizi, polno barvitih lesenih krst in kipov iz apnenca. Novembra 2018 je ministrstvo oznanilo odkritje sedmih sarkofagov, med katerimi so nekateri stari več kot 6000 let. Sarkofage so skupaj z ducati mumificiranih mačk našli na najdišču na robu kompleksa piramid v Sakari.

Preberite še:

Komentarji: