Najvišja japonska nagrada za umetnost Catherine Deneuve

Nagrado praemium imperiale bodo letos podelili še Christianu de Portzamparcu, Pierru Alechinskemu, Fujiko Nakaya in Riccardu Mutiju.
Fotografija: Francoska filmska legenda je zaslovela v 60. letih z upodabljanjem lepotic, znana pa je iz filmov, kot sta Cherbourški dežniki in Lepotica dneva. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francoska filmska legenda je zaslovela v 60. letih z upodabljanjem lepotic, znana pa je iz filmov, kot sta Cherbourški dežniki in Lepotica dneva. FOTO: Reuters

Francoska igralka Catherine Deneuve je prejemnica najvišje japonske nagrade za umetnost praemium imperiale. Nagrado vsakič podelijo petim mednarodno uveljavljenim imenom. Letos so to še francoski arhitekt Christian de Portzamparc, francosko-belgijski umetnik Pierre Alechinsky, japonska umetnica Fujiko Nakaya in italijanski dirigent Riccardo Muti.

Francoska filmska legenda je zaslovela v 60. letih z upodabljanjem lepotic, znana pa je iz filmov, kot sta Cherbourški dežniki in Lepotica dneva. V začetku letošnjega leta je poskrbela za odmev v feminističnih krogih, ko je po škandalih zaradi spolnega nadlegovanja, kot je bil primer ameriškega producenta Harveyja Weinsteina, branila pravico moških do zapeljevanja žensk.

Kasneje se je 74-letna igralka skušala oddaljiti od odprtega pisma, ki ga je kot napad na gibanje #MeToo sopodpisala v francoskem dnevniku Le Monde, in trdila, da »nadlegovanje ni nič dobrega«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Nagrada, vredna 117.000 evrov


Catherine Deneuve je letos ena od treh umetnikov s frankofonskega območja, ki bodo prejeli nagrado praemium imperiale, ki jo podeljujejo s podporo japonske cesarske družine. Med dobitniki sta namreč še 74-letni francoski arhitekt Christian de Portzamparc, dobitnik Pritzkerjeve nagrade, in 90-letni francosko-belgijski nadrealistični umetnik Pierre Alechinsky; njegovo sliko ima v svojem kabinetu tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Nagrado, vredno 15 milijonov jenov oziroma 117.000 evrov, sicer vsako leto podelijo petim mednarodno uveljavljenim umetnikom. Letos jo bosta na slovesnosti 23. oktobra v Tokiu iz rok princa Masahita, mlajšega brata cesarja Akihita, dobila še 85-letna japonska umetnica Fujiko Nakaya, znana po fotografijah z meglicami, in 77-letni italijanski dirigent Riccardo Muti. Nagrado praemium imperiale je doslej prejelo skoraj 150 umetnikov.

Vzporedno nagrado za mlade umetnike pa bo prejela kulturno-izobraževalna ustanova iz Velike Britanije Shakespeare Schools Foundation, ki organizira največji festival mladinske drame na svetu.

Komentarji: