Nenavadna dražba predmetov Beatlov

Zainteresirani lahko kupijo žeton NFT in postanejo njegov edini lastnik, ne postanejo pa lastniki predmeta.
Fotografija: Lastnik predmetov je Lennonov prvi sin Julian. FOTO AFP
Odpri galerijo
Lastnik predmetov je Lennonov prvi sin Julian. FOTO AFP

Avkcijska hiša Julien's Auctions in družba YellowHeart, ki se ukvarja s trgom NFT oziroma z nezamenljivimi žetoni, 7. aprila pripravljata dražbo predmetov, ki so bili nekoč last članov skupine The Beatles. Na dražbi, ki že poteka tudi na spletu, lahko zainteresirani kupijo žeton NFT in postanejo njegov edini lastnik, ne postanejo pa lastniki predmeta.

image_alt
Tri minute in tri sekunde sanj

Izklicne cene za žetone NFT so visoke, denimo za osnutek pesmi Hey Jude, ki ga je napisal Paul McCartney, je izklicna cena 30.000 dolarjev, je razvidno s spletne strani YellowHeart. Kot je med drugim zapisano v opisu poleg fotografije predmeta, je lastnik tega osnutka v fizični obliki Julian Lennon, tisti kupec, ki bo na dražbi ponudil največ, pa bo postal edini lastnik žetona NFT in bo s tem simbolično prejel delež edinstvene Lennonove zapuščine.

Žetone bo mogoče dobiti tudi za druge predmete, kot so plašč Johna Lennona, ki ga je nosil v glasbenem filmu Magical Mystery Tour in so ga posneli Beatli, Lennonov suknjič iz videa za skladbo Help! in tri kitare. Vsi predmeti so iz zasebne zbirke Lennonovega sina Juliana, piše revija Variety.

Na dražbi bosta tudi Lennonov plašč iz Magical Mystery Tour in zapis skladbe Hey Jude. FOTO: AFP
Na dražbi bosta tudi Lennonov plašč iz Magical Mystery Tour in zapis skladbe Hey Jude. FOTO: AFP

Kupec bo prejel žeton v obliki avdiovizualnega zbirateljskega predmeta, ki mu bo dodan Julianov zapis. Ta je za Variety med drugim povedal, da je osebne predmete očeta in drugih članov skupine zbiral 30 let. Kot je poudaril, jih je imel večinoma zaprte v trezorju, da se jim ne bi kaj zgodilo, nekaj pa jih je občasno na ogled postavil na razstavah po Evropi.

Za tokratni projekt se je odločil, ker želi pobliže predstaviti očetovo zapuščino javnosti. Nekaj teh predmetov je povezanih tudi z njegovim novim albumom, ki ga bo izdal aprila, je še povedal za Variety.

Del dobička naj bi šel za varovanje okolja FOTO: Reuters
Del dobička naj bi šel za varovanje okolja FOTO: Reuters

Del prihodkov od prodaje zbirke NFT bo namenjen Lennonovi fundaciji White Feather Foundation, ki bo sredstva uporabila za nakup certifikatov na platformi Nori, ki jih izdaja za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida.

Preberite še:

Komentarji: