Sliko je razrezal, zdaj ima še večjo vrednost (FOTO in VIDEO)

Razrezana slika deklice z balonom je prva umetnina, ki je nastala neposredno med dražbo.
Fotografija: Razrezana slika deklice z rdečim balonom, ki je zdaj še toliko slavnejša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Razrezana slika deklice z rdečim balonom, ki je zdaj še toliko slavnejša. FOTO: Reuters

Si predstavljate, da bi za milijon funtov kupili razrezano sliko? Morda za uničeno umetnino ne bi hoteli odšteti niti evra, toda obstajajo izjeme, ki so v resnici precej logične.

Ženska, ki je prejšnji teden odštela milijon funtov za Banksyjevo sliko deklice z rdečim balonom, je potrdila, da je pripravljena izvesti nakup do konca, čeprav je slavni umetnik sliko na skrivaj razrezal s posebnim rezilnim sistemom v okvirju.

Slovita slika je na dražbi počasi začela polzeti po trakcih iz okvirja, ko je večina zbranih samo začudeno strmela.




 

»Odhaja, odhaja, odšla je«

 
Razrezana slika bo očitno postala še bolj prepoznavna, saj je odgovornost za razrez prevzel kar umetnik sam. Avtentičnost je s certifikatom potrdila tudi družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem.

»Ko se je slika začela spuščati in je bila povsem razrezana, smo bili sprva šokirani, toda kmalu sem spoznala, da bo slika dobila še večjo veljavo v zgodovini umetnosti,« je rekla ženska, ki bo za sliko odštela milijon funtov in redno sodeluje na dražbah umetnin.

Še vedno ni znano, ali je dražbena hiša Sotheby's v Londonu vedela za potegavščino, medtem ko je Banksy potrdil, da je vse skupaj zastavil že »pred leti, če bi sliko slučajno kdaj dali na dražbo«. Kasneje je na facebooku objavil fotografijo razrezane slike in pripisal: »Odhaja, odhaja, odšla je.«



Slika deklice z rdečim balonom, ki je ni več. Vsaj ne v takšni obliki. FOTO: AP
Slika deklice z rdečim balonom, ki je ni več. Vsaj ne v takšni obliki. FOTO: AP


Prva umetnina, ki je nastala med dražbo

 
Dražbena hiša Sotheby's bo razrezano sliko ponudila na ogled to soboto in nedeljo, nato jo bo predala novi lastnici.

»Banksy ni uničil umetnine na dražbi, ampak je ustvaril novo. Čeprav smo bili vsi presenečeni, z veseljem potrjujemo, da ima slika novega lastnika. To je tudi prva umetnina, ki je bila ustvarjena neposredno med dražbo,« je povedala ena od direktoric dražbene hiše Alex Branczik.

Deklica z balonom se je sicer prvič pojavila na steni South Bank v Londonu, zraven pa je bil napis: »Vedno je upanje.« To očitno velja tudi za vse lastnike razrezanih slik.

Komentarji: