Ta veseli dan kulture na spletu

Kulturne ustanove, ki so zadnja leta pripravljale brezplačne prireditve, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.
Fotografija: Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 zaznamujemo pod imenom tta veseli dan kulture, bo letos preseljeno v virtualno okolje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 zaznamujemo pod imenom tta veseli dan kulture, bo letos preseljeno v virtualno okolje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 zaznamujemo pod imenom ta veseli dan kulture, bo letos preseljeno v virtualno okolje.

Letošnji ta veseli dan kulture bo danes zaživel na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov in na Evropskem letu kulturne dediščine, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Tako bo SNG Opera in balet Ljubljana ob 19.30 prek kanala youtube premierno predvajala kratke utrinke oziroma glasbeno scenske miniature, člani Orkestra Slovenske filharmonije pa bodo spletne obiskovalce popeljali v svet komorne glasbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ljubljanska Drama bo ob 20. uri ponudila arhivski posnetek komedije Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Kot so spomnili, si je uspešnico po nemem filmu Ernsta Lubitscha ogledalo več kot 35.000 gledalcev. Premiera je bila marca 2010, uprizoritev pa je z repertoarja odšla s prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana, zato bo tokratno predvajanje predstave posvečeno njemu.

Jernej Šugman in Janez Škof v komediji <em>Ko sem bil mrtev</em>. FOTO: Peter Uhan
Jernej Šugman in Janez Škof v komediji Ko sem bil mrtev. FOTO: Peter Uhan


Mestno gledališče ljubljansko bo prav tako ob 20. uri na youtubu predvajalo komično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode Menjava straže. S predstavo se bodo poklonili prezgodaj preminulima igralcema Gašperju Tiču in Milanu Štefetu, ki sta v predstavi igrala skupaj. Lutkovno gledališče Ljubljana pa bo na svoji spletni strani objavilo lutkovno predstavo za najmlajše Zajčkova hišica Anje Štefan v režiji Martine Maurič Lazar.
 

Pogled v Maribor


Svoja virtualna vrata bo odprlo tudi SNG Maribor, ki bo na ogled ponudilo več predstav: Malomeščansko svatbo Bertolda Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze v režiji Roberta Waltla.

Predstava Mojster in Margareta. FOTO: Tadej Regent/Delo
Predstava Mojster in Margareta. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ljubitelji opere bodo lahko, kot so zapisali v SNG Maribor, uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chenier v režiji Sarah Schinasi in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda. Iz baletne zakladnice pa bodo ponudili mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobno plesno kreacijo Cantata v koreografiji Maura Bigonzettija.
 

V muzej v copatih


Pri praznovanju ta veselega dneva kulture na spletu bodo sodelovali tudi številni muzeji in galerije po vsej Sloveniji.

Razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu v Narodni galeriji. FOTO: Arhiv Narodne galerije
Razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu v Narodni galeriji. FOTO: Arhiv Narodne galerije


Narodna galerija vabi na ogled umetnin Pinakoteke Praškega gradu od doma, ponuja pa tudi bogat program za otroke. Različne spletne vsebine, kot so virtualni sprehodi po razstavah in tako imenovani muzej v copatih, bo ponudil tudi Narodni muzej Slovenije. Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova med drugim pripravljata mednarodno konferenco Ves svet kot naš svet.

Tehniški muzej Slovenije bo objavil na ogled kratek film o tiskarskem oddelku ter navodila za delavnico, ki so jo pripravili v okviru nove občasne razstave Tehnika za šport, Slovenski gledališki inštitut (Slogi) pa bo ponudil virtualni ogled stalne razstave Hoja za gledališčem – Od jezuitov do Cankarja, za različne starostne skupine pa so pripravili tudi raziskovalne gledališke liste.

Več spletnih dogodkov pripravljajo tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v celjskem Muzeju novejše zgodovine pa bo na ogled več virtualnih razstav.

Komentarji: