V Srbiji odkrili šest tisočletij staro figuro, po prvih ocenah največjo tovrstno na svetu

Figura boginje plodnosti iz časa mlajšega neolitika pripada prazgodovinski kulturi Vinče.
Fotografija: Figura iz žgane gline se je skrivala pod zemljo na območju vasi Vitkovo pri Aleksandrovcu, po najdišču se bo najverjetneje imenovala Vitka. FOTO: Sanja Crnobrnja Krasić/Facebook
Odpri galerijo
Figura iz žgane gline se je skrivala pod zemljo na območju vasi Vitkovo pri Aleksandrovcu, po najdišču se bo najverjetneje imenovala Vitka. FOTO: Sanja Crnobrnja Krasić/Facebook

»Neprecenljiva za svetovno kulturo.« Tako odkritje označuje arheologinja Sanja Crnobrnja Krasić, ki se ji je prejšnji teden zgodilo to, o čemer sanjajo arheologi. Odkrila je izjemno najdbo, okoli šest tisočletij staro figuro ženske, ki naj bi bila po prvih ocenah največja na svetu.

Gotovo pa je največja med doslej najdenimi tovrstnimi figurami z oznako župskih Vener – po kraju Župa, kjer je muzej. Pripada znameniti prazgodovinski kulturi Vinče, ki je na območju Balkana obstajala v času od 5000 do 4000 let pred našim štetjem.Figura iz žgane gline se je skrivala pod zemljo na območju vasi Vitkovo v bližini Aleksandrovca, po najdišču se bo najverjetneje imenovala Vitka, označili pa so jo za boginjo plodnosti.

Arheologe so na lokacijo poklicali zaradi urejanja kanalizacije, kot poroča srbski tisk, pa je šlo zaradi pomanjkanja sredstev za sploh prvo arheološko izkopavanje po kar 50 letih. Figura bo poslej dostopna v omenjenem muzeju v Župi.

Komentarji: