Likovna zbirka NLB je nacionalno bogastvo

Minister Prešiček: Strah, da bi umetnine izginile, je odveč.
Fotografija:  Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
 Foto Tomi Lombar

Minister za kulturo Dejan Prešiček je danes podpisal odločbo, s katero je zbirko Nove ljubljanske banke (NLB) razglasil za nacionalno bogastvo. Na današnji tiskovni konferenci je minister poudaril, da so takoj po nastopu mandata na ministrstvu na pobudo banke pričeli z aktivnim oblikovanjem rešitve, ki ne bi posegla v postopek prodaje in že dogovorjene ter prevzete obveznosti Republike Slovenije, hkrati pa zagotovila ustrezno raven zaščite zbirke.

Minister je tudi izrazil prepričanje, da je banka izjemno skrben in zgleden lastnik kulturne dediščine, ki zanesljivo sodi med nacionalno bogastvo Republike Slovenije.


2294 likovnih del


Zbirka je rezultat načrtne zbiralne politike, ki jo je NLB oblikovala in vodila v sodelovanju z uveljavljenimi slovenskimi strokovnjaki. Sistematično so jo začeli oblikovali leta 1999, ko so jo kot Umetniško zbirko NLB tudi ustanovili. Obsega izbor 2294 likovnih del (od tega 315 bančnih predmetov) slovenskih ustvarjalcev, ki jih želi NLB v bližnji prihodnosti predstaviti javnosti in v ta namen načrtuje vzpostavitev Muzeja slovenskega bančništva.

»S to odločitvijo je zbirki zagotovljeno varstvo po zakonu, kar v praksi pomeni, da lastnik, kdorkoli že to je in bo, z zbirko prosto razpolaga, izvoz dela ali celote zbirke iz Republike Slovenije, pa je mogoč le ob soglasju pristojnega ministra za kulturo. Strah, da bi se zbirka odtujila ali izginila, ki se je pojavljal v medijih, je tako odveč. Z veseljem lahko pritrdim, da bomo tudi v bodoče z NLB tvorno sodelovali v prizadevanju, da bo čimvečji del zbirke javno dostopen za ogled ter da se bo to pomembno mecensko delo, ki je teklo skozi celotno desetletje, nadaljevalo še naprej,« je še zaključil minister.

 

Komentarji: