Odkrili prvo Rembrandtovo sliko po 44 letih

Slika je bila predlani v Christie's v Londonu kot izdelek neznanega umetnika prodana za 137.000 funtov, zdaj naj bi bila vredna milijone.
Fotografija: Nizozemski trgovec z umetninami Jan Six pred sliko, ki jo je pripisal Rembrandtu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nizozemski trgovec z umetninami Jan Six pred sliko, ki jo je pripisal Rembrandtu. FOTO: Reuters

Medtem ko iz New Yorka prihajajo novice o milijonskih vsotah, doseženih na ravnokaršnjih dražbah v avkcijskih hišah Christie's, Sotheby's in Phillips, današnja novica, ki izvira iz Amsterdama, prve izmed naštetih ne bo navdušila.

V Christie's v Londonu so predlani za 137.000 funtov (okoli 156.600 evrov) kot izdelek neznanega umetnika iz kroga Rembrandta van Rijna prodali portret mladeniča, na katerem pa je nizozemski trgovec z umetninami Jan Six prepoznal izdelek samega mojstra, enega najvplivnejših slikarjev v zgodovini evropske umetnosti. Danes so ga kot sploh prvo Rembrandtovo delo, odkrito po letu 1974, predstavili v Eremitažu v Amsterdamu, njegova vrednost pa se bo izjemno povečevala.


Za prepoznanje Rembrandtove roke odločilen naslikani ovratnik
 

Kot je ob predstavitvi odkritja sedmi sili zaupal Six, ki se, mimogrede, imenuje enako kot amsterdamski župan iz 17. stoletja, ki ga je portetiral prav Rembrandt, s katerim sta bila prijatelja, je bil za njegovo prepoznanje Rembrandtove roke na portretu elegantnega rdečelasca sprva najodločilnejši ovratnik s čipkami na obleki.

Portret, pripisan Rembrandtu, bo v amsterdamskem Eremitažu na ogled do 15. junija. FOTO: René Gerritsen/Jan Six Fine Arts
Portret, pripisan Rembrandtu, bo v amsterdamskem Eremitažu na ogled do 15. junija. FOTO: René Gerritsen/Jan Six Fine Arts


Trdi, da naslikan ovratnik ustreza modnim zapovedim, ki so bile na Nizozemskem aktualne le v ozkem časovnem izseku okoli leta 1633, tedaj pa je ovratnike v takšnem slogu zmogel slikati le Rembrandt. Six je po nakupu sliko 18 mesecev raziskoval. Prestala je raziskave z rentgenskimi žarki in analizo barv, atribuciji portreta Rembrandtu pa je po pisanju agencij pritrdilo že več kot deset strokovnjakov.

Ugledni poznavalec Ernst van de Wetering (vrsto let tudi kot vodja, angažiran pri Rembrandt Research Projectu) je, denimo, prepričan, da ne gre le za Rembrandtovo delo, temveč hkrati za njegovo odlično delo na zelo visoki ravni.

Ob predstavitvi slike, ki se je ne da povezati z nobenim Rembrandtovim delom, izgubljenim v stoletjih, a znanim iz ohranjenih zapisov, Six ni pozabil povedati, da zanjo že išče kupca. Cene ni hotel izdati. V Eremitažu bo ostala na ogled do 15. junija.

Komentarji: