Plečnikovi hiši nagrada Europa Nostra 2018

Priznanja Evropske komisije in organizacije Europa Nostra za področje kulturne dediščine je letos prejelo 29 dobitnikov iz 17 držav.
Fotografija: Celovita prenova Plečnikove hiše je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v aktivnosti ter za širjenje zavedanja o pomenu kulturne in arhitekturne dediščine. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Celovita prenova Plečnikove hiše je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v aktivnosti ter za širjenje zavedanja o pomenu kulturne in arhitekturne dediščine. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta danes razglasili dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2018.

Priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela in izobraževanja ter usposabljanja in ozaveščanja je prejelo 29 dobitnikov iz 17 držav, med njimi Plečnikova hiša v Ljubljani.

Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednost izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine, so sporočili iz organizacije Europa Nostra.
 

Plečnikova hiša v družbi skrbi za bizantinsko dediščino in Benetke


Med izjemnimi zgodbami o uspehu s področja evropske kulturne dediščine, ki bodo letos nagrajene, sta sanacija bizantinske cerkve v Grčiji z edinstveno zbirko fresk iz 8. in 9. stoletja in razvoj novega načina ohranjanja kulturne dediščine, ki jo predstavljajo zgodovinske stavbe v Evropi, v okviru sodelovanja med petimi institucijami s sedežem v Franciji, Italiji in na Poljskem.

Tu so tudi več kot tridesetletna prizadevanja mednarodne mreže nevladnih organizacij za zaščito Benetk in pa celovita prenova Plečnikove hiše, ki je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v aktivnosti ter za širjenje zavedanja o širokem pomenu kulturne in arhitekturne dediščine.

FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

 

Kulturna dediščina najdragocenejše imetje Evrope


»Kulturna dediščina je v vsej svoji raznolikosti najdragocenejše imetje Evrope. Gradi mostove med ljudmi in skupnostmi ter med preteklostjo in prihodnostjo. Je osrednji del naše evropske identitete ter ima ključno vlogo pri spodbujanju družbenega in gospodarskega razvoja,« besede evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa povzema sporočilo za javnost.

Navracsic je tudi čestital dobitnikom nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2018 ter njihovim ekipam za izjemno in inovativno delo. »Zaradi njihovega talenta in predanosti so bili številni evropski kulturni zakladi obvarovani in obnovljeni. In kar je še pomembnejše, njihovo delo ljudem iz vseh družbenih okolij omogoča, da odkrijejo in raziščejo našo bogato kulturno dediščino ter sodelujejo pri dejavnostih, povezanih z njo, v duhu evropskega leta kulturne dediščine, ki ga praznujemo v letu 2018,« je še povedal.

Letošnjim prejemnikom nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra je čestital tudi operni pevec in predsednik pobude Europa Nostra Placido Domingo. »Navdušeni smo nad tako izjemnim znanjem in spretnostmi, ustvarjalnostjo, predanostjo ter velikodušnostjo številnih strokovnjakov, prostovoljcev in podpornikov kulturne dediščine iz vse Evrope. Zaslužijo si vso pohvalo in nadaljnjo podporo,« njegove besede povzema sporočilo za javnost.FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Komentarji: