Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Umrl je Robert Indiana, avtor ikonične podobe Love

Eden osrednjih predstavnikov ameriškega pop arta se je poslovil v starosti 89 let. Umrl je v izolaciji na odmaknjenem otoku Vinalhaven.
Robert Indiana. FOTO: AP Pictures
Robert Indiana. FOTO: AP Pictures
V. U.
22. 5. 2018 | 13:30
2:46
Umrl je ameriški umetnik Robert Indiana, ki je iz angleške besede za ljubezen ustvaril globalno zaščitno znamko. Veljal je za enega osrednjih protagonistov pop arta, že v 60. letih minulega stoletja pa je zaslovel s privlačno oblikovanim in vsakomur razumiljivim sporočilom iz le štirih črt: iz črk L in O, ki je domala prekucnjen, pod njima pa sta še V in E.

Kot Robert Clark se je rodil leta 1928 v New Castlu v zvezni državi Indiana, po kateri si je nadel umetniško ime, v New Yorku pa je deloval od leta 1954. V tem okolju se je pridružil krogu popartistično orientiranih umetnikov in med drugim sodeloval z Andyjem Warholom, ki mu je posvetil kratek filmski portret Bob Indiana Etc. in precej daljši, 45-minutni film Eat, ki prikazuje Indiano, kako je gobo.
 

Najprej božična čestitka


Svoj Love je leta 1964 najprej v obliki preproste božične čestitke ustvaril za newyorški muzej MoMA, danes pa velja za eno ikon ameriške povojne umetnosti. Lahko je prevzel obliko kipa, instalacije ali slike, pristal je na stotinah grafičnih podob, naposled pa tudi na milijonih poštnih znamk in neštetih spominkih. Ob tudi tem na neštetih neavtoriziranih predmetih. Sam Indiana je trdil, da je Love med vsemi umetninami sveta najpogostejša tarča plagiatorjev 20. stoletja.

Love v obliki velike skulpture na trgu Johna F. Kennedyja v Philadelphiji. FOTO: AP Pictures
Love v obliki velike skulpture na trgu Johna F. Kennedyja v Philadelphiji. FOTO: AP Pictures


Za posledicami bolezni dihal je v soboto umrl na svojem domu na oddaljenem otoku Vinalhaven v zvezni državi Maine, kamor se je že leta 1978 umaknil iz New Yorka, njegovo slovo pa je javnosti potrdil njegov pravni zastopnik. Okoli Indiane je v zadnjem času vzniknil pravni spor.

Prijatelji umetnika, ki je živel izolirano v nekdanji hiši ene izmed bratovščin v viktorijanskem slogu, ki si jo je preuredil v dom z imenom Star of Hope, so po pisanju agencij še dan pred njegovo smrtjo v New Yorku vložili tožbo. Skrbnikom umetnika so namreč očitali, da so ga namerno izoliralii. Sami že nekaj časa niso mogli do njega.

Indiana je ustvaril tudi druge verbalne umetnine, denimo Eat, Die ali Hope, a je njegov ikonični Love naposled zasenčil sleherno med njimi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine