Vitruvijski človek bo vendarle odpotoval v Louvre

Odločitev sodišča je padla le dober teden pred odprtjem osrednje razstave ob 500. obletnici smrti Leonarda da Vincija.
Fotografija: Lenardo da Vinci je risbo Proporci človeškega telesa po Vitruviju, znano tudi kot Vitruvijski človek, ustvaril okoli leta 1490. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Lenardo da Vinci je risbo Proporci človeškega telesa po Vitruviju, znano tudi kot Vitruvijski človek, ustvaril okoli leta 1490. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

V Louvru bodo že 24. oktobra odprli težko pričakovano razstavo Leonarda da Vincija, ki bo osrednji dogodek ob 500. obletnici smrti tega univerzalnega genija renesanse, Parižane pa je 8. oktobra presenetila novica iz Italije, da ikonične Leonardove risbe Človeški proporci po Vitruviju ne bodo mogli razstaviti. O tem so poročali številni italijanski in tudi mednarodni mediji.

Izposoja risbe, ki jo stalno hranijo v beneških Galerijah Akademije, je bila že dogovorjena, podobno kot izposoja drugih del Leonarda in drugega velikana renesanse, Rafaela, memorandum so podpisali tako predstavniki italijanskega ministrstva za kulturno dediščino, kulturne aktivnosti in turizem kot v Louvru, naposled pa je izposojo prepovedalo Regionalno administrativno sodišče regije Veneto.



Sodišče je sprva ugodilo pobudi, ki jo je sprožila neprofitna organizacija Italia Nostra, s čimer je ministrstvu v Rimu, ki ga vodi Dario Franceschini, zadalo nepričakovan udarec.

A je zgodba včeraj doživela nov preobrat. Na drugem zasedanju sodišča je, kot piše italijanska Ansa, prevladalo mnenje, da risba italijanske identitete ne predstavlja do takšne mere, da nikdar ne bi smela zapustiti Italije. Pobudo Italie Nostre so naposled zavrnili.

Sodišče je prisluhnilo argumentom države, s čimer so prisotnost ene najbolj znanih Leonardovih risarskih mojstrovin na razstavi v Louvru le potrdili. Zgolj dober teden pred odprtjem.

Komentarji: