Maja bo v ZD Kranj zaprtih od pet do 18 ambulant družinske medicine

Odpirajo dve dodatni ambulanti za akutna stanja, ena bo odprta ves dan in druga v konici dneva, med 9. in 17. uro.
Fotografija: Jože Veternik in Lilijana Gantar Žura svarita pred možnostjo obsednega stanja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Jože Veternik in Lilijana Gantar Žura svarita pred možnostjo obsednega stanja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kranj – Slab mesec po tem, ko je 23 (od 34) zdravnikov družinske medicine iz Zdravstvenega doma Kranj vložilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, se stanje ni popravilo niti za centimeter, še več: direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je potrdil, da so naknadno prejeli še eno odpoved. To pomeni, da bo maja, ko bodo (še) zaposleni koristili lanski letni dopust, zaprtih od pet do 18 ambulant družinske medicine, po zagotovilih direktorice ZD Kranj Lilijane Gantar Žura »bo 18 ambulant sočasno zaprtih le kak dan«. »Vseeno se pripravljamo na izredne, vojne razmere, ne upamo pa si niti pomisliti na črni scenarij, ki se lahko zgodi 1. junija, ko bi lahko 50.000 ljudi ostalo brez zdravnika oziroma zdravniške oskrbe, ki jim pripada,« dodaja direktorica.


Sprejetje aneksa 1 je osnova


»Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki razume resnost položaja in se ga trudi urediti, na sestanku ni mogel zagotoviti uresničitve zahtev zdravnikov, ki obljubam ne verjamejo več,« poudarja Veternik in dodaja, da je težava v tem, da je upravni odbor ZZZS včeraj zavrnil aneks 1 k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, ki je osnova za odmrznitev odpovedi pogodb kranjskih družinskih zdravnikov. Maja sledi drugi krog pogajanj, »arbitraža«, zadnjo besedo pa bo imela vlada.


Tri akutne ambulante


V treh tednih so se v ZD Kranj pripravili na izredne razmere in obsedno stanje ter zagotovili eno ambulanto za akutna stanja, ki bo odprta ves dan za vse paciente, drugo, ki bo obratovala ob konici dneva (med 9. in 17. uro), in tretjo, ki bo skrbela predvsem za papirje in administracijo, vanjo pa pacienti načeloma ne bodo imeli vstopa. »Ko bo zdravnik na dopustu, bo njegova ambulanta zaprta, nadomeščanj ne bo. Poleg dveh novih neplačljivih ambulant za akutna stanja bosta normalno obratovali tudi obe dosedanji urgentni ekipi,« pojasnjuje Jože Veternik in opominja, da bodo poleti tudi zdravniki, ki odpovedi niso vložili, na dopustu in bo obremenitev še večja.


Kronični bolniki bodo čakali dlje


Po besedah Lilijane Gantar Žura »nihče od naših zdravnikov nima odprtega s. p. in jih velika večina ne namerava iti v zasebno zdravstvo, želijo si ostati pri nas, toda ob ustreznih razmerah za delo«. Kdo bo v novih okoliščinah potegnil najkrajšo? »Pacienti z akutnimi stanji bodo oskrbljeni, dlje pa bodo čakali kronični bolniki v nenujnih primerih,« je poudarila direktorica. Obregnila se je še ob poslance državnega zbora: »Čeprav so jih izvolili volivci, jim ne stojijo ob strani in se obnašajo, kot da jim je povsem vseeno za 50.000 gorenjskih volivcev, ki lahko ostanejo brez zdravnika. Seja odbora za zdravstvo je potrdila, da veliko poslancev sploh ne ve, v čem je težava in kako se je lotiti.«

Preberite še:

Komentarji: