»Skrivnost je v priloženem ključku«

Zdaj že nekdanji župan mestne občine Kranj, Boštjan Trilar, je danes tudi uradno predal posle nasledniku Matjažu Rakovcu. 
Fotografija: Matjaž Rakovec, novi župan Kranja, je s predhodnikom, Boštjanom Trilarjem, izmenjal tablico z imenom za vrata županova pisarne. Foto Gregor Eržen/mo Kranj
Odpri galerijo
Matjaž Rakovec, novi župan Kranja, je s predhodnikom, Boštjanom Trilarjem, izmenjal tablico z imenom za vrata županova pisarne. Foto Gregor Eržen/mo Kranj

S primopredajo dokumentacije je torej novoizvoljeni župan Kranj, Matjaž Rakovec danes tudi uradno začel z mandatom vodenja in upravljanja mestne politike v Kranju. Boštjan Trilar je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je prenos oblasti potekal v kooperativnem duhu, kar je po njegovem dobro za Kranj.

»Matjažu Rakovcu se vidi, da je gospodarstvenik in vodja, saj je postavljal sama prava vprašanja, potreboval le kratke razlage, za bolj kompleksne zadeve pa je že vedel, na koga se mora obrniti po pojasnilo. Kranj tako ne bo imel nobenega obdobja prostega teka, ampak že od danes dalje teče polno operativno dalje, kar pomeni, da se bodo tekoči in prihodnji projekti lažje uspešno izpeljali.«

Rakovec je sicer nekaj gradiv v obravnavo od dosedanjega vodstva že prejel, glavnino pa danes. »Je pa skrivnost v ključku, ki je bil priložen zraven,« je malo za šalo, malo zares izjavil novi župan in dejal, da bo že današnji dan precej deloven. »Vem, kam moram poklicati, da se lotimo najbolj pomembnim oziroma sklopom, ki so zame zdaj, na začetku, najbolj zanimivi.«

Nato sta si s Trilarjem izmenjala ploščici z imenoma za na vrata županove pisarne – Trilar bo svojo spravil za spomin, Rakovec jo bo šele nalepil na vrata svojega novega delovnega prostora v stavbi MO Kranj.

Novi župan se je vsem zbranim zahvalil za podporo in izrazil upanje po dobrem sodelovanju še naprej, ob tem pa povabil na druženja v center mesta, ki jih bo v teh prazničnih dneh ogromno: lepo okrašeno mestno jedro vabi s številnimi prireditvami za otroke, drsališčem, 28. decembra bo Županov koncert z Nino Pušlar, na silvestrovo pa bo novi župan z občani na mestnih ulicah odšteval tudi zadnje sekunde starega leta. V letu, ki prihaja, pa si je zaželel predvsem dobrih izzivov in delovnega okolja, k čemur je dodal, da je optimist.

Ob tem je napovedal, da bosta v letu 2019 urejeni krožišči na Primskovem in v Bitnjah, upa pa tudi, da bodo uspeli realizirati tudi vsaj prvo fazo načrtovanega komunalnega projekta Gorki (pritožba enega od ponudnikov je namreč na državni revizijski komisiji).
 

Za dobrobit občanov


Na včerajšnji slavnostni seji mestnega sveta je sicer Rakovec po slovesni zaprisegi v uvodnem nagovoru svetnicam in svetnikom zagotovil, da županovanje jemlje kot odgovornost delovanja v interesu in za dobrobit vseh občank in občanov ter v javno dobro. Ob tem jih je pozval tudi k oddaji predlogov, saj da bodo lahko le tako skupaj zagotovili, da bo v Kranju še boljše: »Kranj zmore več. Skupaj z vami.«

Ob tem je za podžupana imenoval Janeza Černeta, ki bo funkcijo podžupana opravljal poklicno, v prihodnje pa bi utegnil Kranj dobiti še najmanj enega, če ne kar dva podžupana. Kot je Matjaž Rakovec povedal v pogovoru za Delo, ki bo objavljen jutri, bo področje krajevnih skupnosti, ki jim namerava vrniti veljavo, kakršno so imele včasih, zagotovo dobilo svojega podžupana.

Včeraj so tako potrdili tudi mandate 33 svetnicam in svetnikom, ki prihajajo iz enajstih strank oz. list: Zoran za Kranj, SDS, SD, SAB in Več za Kranj, Lista za razvoj Kranja Igorja Velova, LMŠ, NSi, SLRP, PLS, Levica in DeSUS.

V Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v mandatnem obdobju 2018–2022 pa so bili imenovani predstavniki vseh petih strank, ki so na volitvah prejele največ podpore: za predsednika Janez Černe, za podpredsednico Saša Kristan (SDS) in člane Zoran Stevanović, Damjana Piškur (SAB in Več za Kranj) in Igor Velov.

Komentarji: