Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Gorenjska

V TNP povečana možnost za srečanje z rjavim medvedom

Iz Javnega zavoda Triglavski narodni park so obiskovalce obvestili, da so v zadnjih tednih na območju Pokljuke in Mežakle opazili rjavega medveda.
V narodnem parku se bolj ali manj stalno zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri na območju prebivajo stalno, drugi ga obiščejo občasno oziroma ga zgolj prečkajo. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
V narodnem parku se bolj ali manj stalno zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri na območju prebivajo stalno, drugi ga obiščejo občasno oziroma ga zgolj prečkajo. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
27. 8. 2019 | 16:02
27. 8. 2019 | 16:03
2:26
Bled – Iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so obiskovalce obvestili, da so v zadnjih tednih na območju Pokljuke in Mežakle opazili rjavega medveda. V narodnem parku se bolj ali manj stalno zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri na območju prebivajo stalno, drugi ga obiščejo občasno oziroma ga zgolj prečkajo. Ker lahko rjavi medved dnevno prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, prebivalce in obiskovalce opozarjajo o povečani možnosti za srečanje z njim.


Opozorila TNP


»Obiskovalcem priporočamo, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda in prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z živaljo. Sleherni uporabnik prostora TNP tudi sam z odgovornim ravnanjem zmanjšuje možnosti neposrednega stika s konfliktno živaljo. Obiskovalci naj se poslužujejo označenih poti, v okolici domov naj ne bo dostopnih organskih virov hrane za medvede, kot so smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti, ki navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom. Obiskovalce s psi pozivamo, naj zunaj naselij dosledno spoštujejo predpisano prepoved spuščanja psov s povodca,« opozarjajo v TNP.


Štirje volčji samci in samica


Letos se je na območju TNP pojavil tudi volk. »Obiskovalce obveščamo, da se volk človeka boji in se mu izogiba. V Sloveniji ni nobenega zabeleženega primera, da bi volk kadar koli napadel človeka, tudi v širšem evropskem prostoru se to dogaja le izjemoma kot posledica bolezni, denimo stekline. Prvi izsledki analiz genetskih vzorcev, ki so jih naravovarstveni nadzorniki letošnjo zimo zbrali na območju TNP, so potrdili prisotnost petih volkov – štirih samcev in samice.« Strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bodo v prihodnjih mesecih pripravili tudi podrobnejše analize v zvezi z ugotavljanjem izvora živali, pojavljanjem v preteklih letih in rekonstrukcijo rodovnika.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine