Mladi morajo bolj sodelovati

Prvega srečanja v okviru Mreže Alpe Jadran se udeležuje 30 mladih zamejcev iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije.
Fotografija: V projektu Mreža Alpe Jadran mladi zamejci spoznavajo skupno regijo ter pridobivajo dodatne poslovne kompetence in kontakte. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V projektu Mreža Alpe Jadran mladi zamejci spoznavajo skupno regijo ter pridobivajo dodatne poslovne kompetence in kontakte. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Vrba na Koroškem - V Vrbi na Koroškem poteka prvo srečanje v okviru podjetniško izobraževalnega programa za mlade zamejce Mreža Alpe Jadran. Udeležuje se ga približno 30 zamejcev iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije. Junija, septembra in oktobra bodo sledila še srečanja v Trstu, Reki, Monoštru in v Ljubljani.

Projekt je namenjen boljšemu spoznavanju skupne regije ter pridobivanju dodatnih poslovnih kompetenc in kontaktov. Skupaj bodo pripravili štiri čezmejne regionalne projekte za prijavo na razpise evropskega programa čezmejnega sodelovanja Interreg.
 

Brez organiziranosti ni uspeha


Udeležence srečanja v Vrbi na Koroškem je pozdravil vodja programskega sveta Mreže Alpe Jadran Feliks Wieser.
"Mladi v regiji, v kateri živimo Slovenci, morate bolj sodelovati. Ne zato, ker bi si starejši to želeli, ampak zato da boste jutri v Evropi, v kateri se oblikujejo regije, sposobni poklicati nekoga na Madžarsko, v Italijo, Avstrijo, Hrvaško ali Slovenijo z idejo za produkt, startup, projekt," je mlade nagovoril Wieser.

"To je namen povezovanja, sodelovanja in organiziranosti. Če nismo organizirani, ne moremo uspeti," je še dejal in opozoril na pomen spoštovanja svojega, slovenskega jezika in kulture. "Pomembno je, da človek najprej spoštuje samega sebe, svojo kulturo, jezik; potem bo lahko samozavestni partner drugim v tem prostoru."
 

Naslednja postaja bo Trst


Kot predavatelji oziroma voditelji aktivnosti se bodo na srečanju zvrstili še Peter Kovačič Peršin, Marian Wakounig, Vladimir Wakounig in Vito Bobek. Dogodek bodo v soboto sklenili z okroglo mizo pod vodstvom Vlada Dimovskega in z naslovom Zakaj bi rad živel v regiji Alpe Jadran? Perspektive regije.

Srečanje v Vrbi na Koroškem je prvo v seriji srečanj v okviru programa Mreža Alpe Jadran. Naslednje je načrtovano za 15. in 16. junij v Trstu, sledila bodo še srečanja v Reki (7. in 8. september), Monoštru (5. in 6. oktober) in Ljubljani (26. oktober).
Program organizirajo Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta, Razvojna agencija Slovenska krajina iz Monoštra ter društvo za razvoj civilne družbe EU Korak iz Reke, ob podpori urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Komentarji: