Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Koroška

Ravenski jeklarji zahtevajo višje plače

Uprava in sindikati bodo znova sedli za pogajalsko mizo 24. maja, če dogovora ne bo, bo možna stavka.
O dvigu plač in drugih zadevah se bodo uprava in sindikati spet dogovarjali ta mesec. FOTO: Tadej Regent/Delo
O dvigu plač in drugih zadevah se bodo uprava in sindikati spet dogovarjali ta mesec. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mateja Kotnik
15. 5. 2018 | 09:16
15. 5. 2018 | 12:01
3:52
Ravne na Koroškem – Med upravo skupine Slovenska industrija jekla (Sij) in predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene v njihovih družbah, se odnosi zaostrujejo. Sindikati, naveličani neuresničenih obljub o spremembi plačnega sistema, se bodo prihodnji teden znova sešli z upravo, nato na zborih delavcev iskali podporo za svoje zahteve pri vseh zaposlenih.

»Junija pa ... Takrat se lahko marsikaj zgodi. Stvari se morajo premakniti. Uprava samo zavlačuje, mi pa nismo pripravljeni več čakati. Zaposleni ne čutimo gospodarske rasti, pa bi morali,« je prepričan Boris Štriker, vodja SKEI, koordinacije sindikalnih podružnic skupine Sij. Sindikati od uprave zahtevajo bolj transparenten in pošten plačilni sistem. Trdijo, da začetnik in starejši, bolj izkušen delavec v družbi Metal prejemata enako plačilo, velike razlike pri plačah pa naj bi bile tudi med družbami znotraj skupine.

V Metalu do 200 evrov nižje plače kot na Jesenicah

Zaposleni v Metalu naj bi po trditvah sindikatov prejemali tudi do 200 evrov nižjo plačo kot zaposleni na Jesenicah. Član uprave Tibor Šimonka pojasnjuje: »Za obe lokaciji velja, da so povprečne plače nad povprečjem Slovenije, regije in panoge. Lani smo v nekaterih družbah sodelavcem povečali plače za kar nekaj odstotkov, predvsem tam, kjer je bilo to najbolj treba, to je v proizvodnji. Prav tako smo konec leta izplačali najvišje nagrade za poslovno uspešnost, v zadnjih nekaj letih smo izplačevali tudi kvartalne nagrade, zaposlenim pa omogočili tudi številne druge ugodnosti, na primer dodatno pokojninsko zavarovanje, brezplačne možnosti za rekreacijo zaposlenih in njihovih družinskih članov, za novo leto smo obdarili tudi otroke zaposlenih.«

Zaposleni v Metalu naj bi po trditvah sindikatov prejemali tudi do 200 evrov nižjo plačo kot zaposleni na Jesenicah. FOTO: Tadej Regent/Delo
Zaposleni v Metalu naj bi po trditvah sindikatov prejemali tudi do 200 evrov nižjo plačo kot zaposleni na Jesenicah. FOTO: Tadej Regent/Delo


Po podatkih Sija so lani njihove družbe, ki poslujejo v Sloveniji, v primerjavi z letom prej povečale maso plač za 5,6 milijona evrov oziroma za 5,9 odstotka. V družbi Sij Metal Ravne je bila februarja letos povprečna plača v družbi od panoge višja za 6,78 odstotka, 14,93 odstotka višja od povprečja v regiji in 7,29 odstotka višja od povprečne plače v Sloveniji.

V iskanju rešitev

»Sedanje zahteve sindikatov razumemo kot posledico, da se je v zadnjem letu zaradi sprememb v upravi dialog med upravo in sindikati nekoliko skrhal in da so zaradi sprememb nekateri že skoraj usklajeni dogovori v zadnjih mesecih zastali,« pravi Šimonka. O dvigu plač in drugih zahtevah se bo uprava s sindikati znova pogovarjala 24. maja. »Prepričan sem, da bomo našli rešitev,« meni Šimonka.

Med sindikati in upravo Sija je zavrelo le mesec dni po zagonu nove proizvodne linije za toplotno obdelavo jekla in njenega najpomembnejšega dela, kontinuirane žarilne peči v družbi Sij Metal Ravne. Za naložbo so v skupini odšteli štiri milijone evrov. Omogočala bo desetodstotni dvig proizvodnje. Lani je podjetje odlilo 127.000 ton jekla in 80.000 ton končnih izdelkov. S prodajo so iztržili 175 milijonov evrov, z novo pečjo pa naj bi prvič presegli 200 milijonov evrov prodaje. V družbi je zaposlenih 1100 delavcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine