Tab iz Mežice pred prodajo kupcu iz Južne Afrike?

Prevzemniki naj bi za družbo odšteli okoli 300 milijonov evrov.
 
Fotografija: Največji posamični lastnik Bogomir Auprih, informacije o skorajšnji prodaji niso želeli komentirati. FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
Največji posamični lastnik Bogomir Auprih, informacije o skorajšnji prodaji niso želeli komentirati. FOTO Tadej Regent

Mežica – Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) iz Mežice naj bi po poročanju časnika Finance še pred koncem poletja dobila novega lastnika, južnoafriškega proizvajalca baterij Metair. Iz uprave družbe, ki jo vodi največji posamični lastnik Bogomir Auprih, informacije o skorajšnji prodaji niso želeli komentirati, sporočili so le, da za družbo iščejo morebitnega strateškega partnerja.

Sporočilo uprave je skopo: »V družbi Tab v odziv na pomembne spremembe na področju baterijske proizvodnje, vključno s pospešeno globalizacijo in konsolidacijo v svetu, potekajo aktivnosti za iskanje najbolj ustrezne rešitve za družbo.«  Tab že nekaj let zapored dviguje prihodke od prodaje in dobiček njenim lastnikom. Največji je podjetje Energija RM, ki je v večinski lasti Prevaljčana Janeza Pačnika, med fizičnimi lastniki tovarne pa je največji direktor Bogomir Auprih (15,9 odstotka), sledijo upokojeni tehnični direktor Pavel Hercog (6,6 odstotka), Igor Lipovnik iz hčerinske družbe MPI reciklaža (6,5 odstotka) ter finančnica v podjetju Klavdija Kajzer (5,8 odstotka). Podjetje je lani s prodajo ustvarilo 270 milijon evrov, letos pa naj bi prihodke s prodaje povečali še za sedem milijonov evrov.

Številna ugibanja o novem lastniku


Pri prodaji industrijskih baterij ima podjetje v Evropi med 15- in 20-odstotni tržni delež (proizvajajo jih na lokaciji v Žerjavu), pri startnih baterijah (proizvodnja v Črni na Koroškem) pa je njihov tržni delež manjši in znaša od pet do sedem odstotkov.

Novica o najverjetnejši prodaji je koroško javnost presenetila, čeprav je vajena, da je informacij iz tovarne v zasebni lasti zelo malo, praviloma le po skupščini podjetja ob koncu poletja. Tako lahko tudi zdaj le ugibamo, ali bo novi lastnik, ki naj bi za tovarno odštel okoli 300 milijonov evrov, kupil tudi družbo Gradbeni materiali, ki predeluje material iz opuščene žerjavske halde ter turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece.

Komentarji: