Avstrijci brez referenc v nakup Tobačne?

Celovška družba EWO-Bauträger, najverjetnejši kupec Tobačne, nima niti spletne strani niti elektronskega naslova

Ljubljana – Po zadnjem razpisu za prodajo Tobačne se številni sprašujejo, kdo so skrivnostni avstrijski kupci, ki naj bi postali lastniki 49 nepremičnin med Tržaško in Bleiweisovo. Tako kot maja lani sta se za nakup tokrat vnovič potegovala KPL in MG Mind, zaradi neplačane varščine pa bo nemško-slovenski poslovnež Vincenc Grabnar očitno ostal praznih rok.

Stečajni upravitelj Imosa-G Grega Erman, ki je do 18. junija zbiral zavezujoče ponudbe za nakup kompleksa Tobačne, je tri dni kasneje ljubljanskemu okrožnemu sodišču že poslal izredno poročilo o prejetih ponudbah v zadnjem, šestem poskusu prodaje. V poročilu navaja, da je v roku prejel pet ponudb, v dogovoru z upniki Imosa-G je opravil tudi njihovo javno odpiranje, h kateremu je povabil tudi ponudnike.

»Med petimi ponudbami sta dve identični (ena je prejeta po pošti, druga osebno). Od štirih različnih ponudb je eden od upnikov v roku plačal varščino, eden je predložil bančno garancijo tuje banke, dva pa nista vplačala niti varščine niti bančne garancije, zato sta bila iz nadaljnjega postopka izločena,« je zapisal Erman. Upravitelj, ki Tobačno prodaja že od sredine leta 2015, je javnosti razkril, da je (najboljšo) ponudbo v višini 25 milijonov evrov oddala avstrijska družba EWO-Bauträger, družbi KPL in MG-Mind pa sta ponudili enako ceno kot na prejšnjem razpisu, torej 23,1 milijona evrov.

»Do zaključka postopka ne bom dajal dodatnih pojasnil. Postopek izbire bo predvidoma končan v 15 dneh po izteku roka za oddajo ponudb.« Tako je na podrobna vprašanja o prispelih ponudbah na kratko odgovoril Erman. Ker je upravitelj (službeno) odsoten do 16. julija, se postavlja vprašanje, ali bo do 4. julija sploh znano, kdo bo torej lastnik okoli 55.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju nekdanje Tobačne tovarne.


Avstrijci brez referenc, KPL in Grabnar razočarana


Naši sogovorniki so opozorili, da je o avstrijskih kupcih malo znanega. Tako je na spletu mogoče razbrati le, da gre za nepremičninsko družbo EWO-Bauträger s sedežem v Celovcu v lasti Johanna in Manuela Würflerja ter Jakoba Miklaua. Družba EWO je sicer povezana z nepremičninsko družbo RM-Bauträger na avstrijskem Koroškem. Zanimivo je, da avstrijski vlagatelji nimajo niti spletne strani niti elektronskega naslova. O podjetju EWO-Bauträger je tako nemogoče preveriti, kateri so njihovi večji projekti, kako poslujejo in kakšne reference imajo.

Po naših informacijah je zaradi izpada pri zadnji prodaji Tobačne precej nejevolje tudi v družbi KPL. Menda naj bi bili v KPL zainteresirani predvsem za nakup stavbe, kjer deluje sektor za upravne notranje zadeve upravne enote Ljubljana. Po mnenju naših sogovornikov, ki ne želijo biti imenovani, bi KPL po nakupu kompleksa Tobačna za omenjeno stavbo lahko zaračunal visoko najemnino, ki bi na leto znašala okoli dva milijona evrov, druge nepremičnine pa bi prodali. Ali te informacije držijo, nam ni uspelo izvedeti, saj so bili vodilni v družbi nedosegljivi.

Poslovnež Vincenc Grabnar, ki je skupaj z nemškimi vlagatelji za kompleks nepremičnin ponudil največ, in sicer 36,2 milijona evrov, je potrdil, da ni predložil niti bančne garancije niti varščine v višini 1,15 milijona evrov. »Zataknilo se je pri nakazilu tuje banke na račun v Sloveniji, poleg tega smo morali vso dokumentacijo predložiti v nemškem in slovenskem jeziku,« je dejal Grabnar. Nemški vlagatelji so pripravljeni v gradnjo investirati okoli 240 milijonov evrov. Kdo bo torej lastnik Tobačne mesta, bo tako znano šele po odločitvi upravitelja Grege Ermana. Vprašanje pa je, ali bodo v zapuščeni gradbeni jami sredi Ljubljane tokrat vendarle začeli brneti gradbeni stroji.

Komentarji: