Barjanka na Krakovskem nasipu

Letošnja rekreativno-družabna kolesarska prireditev na Ljubljanskem barju bo 8. junija
Fotografija: Kolesarska Barjanka je del Maratona Franja Foto Aleš Stergar
Odpri galerijo
Kolesarska Barjanka je del Maratona Franja Foto Aleš Stergar

Na Krakovskem nasipu bo do 15. maja na ogled razstava Barjanka, na kateri so v Krajinskem parku Ljubljansko barje "v mavrično kito povezali šport, turizem, naravo, kulturo in izobraževanje". Barjanka je kolesarski dogodek, ki ima namen predstaviti lepote Ljubljanskega barja, med njimi tudi številne lepote narave – biodiverziteto, in je turistično-športni dogodek, ki povezuje lokalno skupnost, vseh sedem občin, ponudnike in društva. Razstavo so v Krajinskem parku Ljubljansko barje pripravili v sodelovanju s Kolesarskim društvom Rog, družbo BTC, barjanskimi občinami, Turizmom Ljubljana in Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Na eni strani razstavnih panojev so na ogled fotografije z lanskega rekreacijskega kolesarskega maratona Barjanka, na drugi pa je skupaj s fotografijami izbranih motivov barjanske mozaične pokrajine, flore, favne in artefaktov, kot je najstarejše ohranjeno (leseno) kolo na svetu, predstavljenih deset izbranih domiselnih predlogov za medaljo Barjanke, ki so jih oblikovale dijakinje in dijaki srednje šole je oblikovanje in fotografijo. 

Zmagovalna predloga za medaljo je delo dijakinje Mance Mravlja, ki je upodobila zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja - metulj, barjanski okarček na travniku. Medalja tako na slikovit način simbolizira krhkost Ljubljanskega barja in hrati poziva k ustreznemu upravljanju in obiskovanju tega prostora.


Barje je na robu mesta, a slabo poznano


Naravovarstvena svetovalka v krajinskem parku Maša Bratina je ob otvoritvi razstave ugotavljala, da je Ljubljansko barje sicer na robu mesta, a ga meščani ne poznajo (dovolj). Krajinski park je bil ustanovljen leta 2008, kolišča na Igu so bila skupaj z drugimi podalpskimi leta 2011 uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine.

Barje je visoko ohranjena raznolika narava z izjemno biodiverziteto, z množico rastlin in živih bitij, med katerimi je nekatere moč najsti samo na Ljubljanskem barju. Najprimernejši način za obisk je na lasten pogon: peš, s kolesom ali s čolnom.


Manj tekmovalni, bolj družabni dogodek


Lanska prva Barjanka, ki so jo resda pripravili v okviru Maratona Franja, a je v resnici (na srečo) manj tekmovalni kot družabni dogodek, je združila vseh sedem barjanskih občin. Dolga je 83 kilometrov in ima tri postojanke: v Bistri, pri jezeru v Jezeru pri Podpeči in na Igu, kjer so udeleženci lani okušali okuse Barja in naravne ter kulturne zanimivosti. 

Kolesarski maraton Barjanka je po besedah direktorja javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janeza Kastelica čudovit dogodek. Človek je vedno preoblikoval okolje, Ljubljansko barje pa je posledica človeške dejavnosti in hkrati bazen ogromne biodiverzitete. Krajina, ki jo je treba ohraniti; najti je treba harmonijo med modernim življenjem in krajino, je poudaril Kastelic.

Gregor Markelj, ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je ob otvoritvi razstave poudaril, da Barje ni predpražnik Ljubljane. Njegovega pomena se zavedajo tudi v Turizmu Ljubljana in ga vključujejo v svoje programe ter tako privabljajo turiste, ki jih zanima narava.

Kolesarska vizija MOL izdatno podpira tudi Barjanko, ljubljanski podžupan Aleš Čerin pa je napovedal, da bo letošnja druga Barjanka 8. junija. Govoreč o maratonu Franja in Barjanki je Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, poudaril, da gre za fascinanten projekt v svetovnem merilu.

Komentarji: