Črnogorci po desni do kompleksa Tobačna?

Predkupni upravičenec sprejel ponudbo podjetja v lasti črnogorskega poslovneža
Fotografija: Črnogorski poslovnež Alen Sijarić v Budvi gradi velik kompleks Porto Budva. FOTO: osebni arhiv 
Odpri galerijo
Črnogorski poslovnež Alen Sijarić v Budvi gradi velik kompleks Porto Budva. FOTO: osebni arhiv 

Včeraj se je iztekel rok za uveljavitev predkupne pravice na nepremičninah v Tobačni. Po naših informacijah je predkupni upravičenec, ki ga zastopa odvetniška družba Zaman, sprejel ponudbo črnogorskega poslovneža Alena Sijarića. Za koliko je poslovnež, ki v Budvi gradi velik nepremičninski kompleks, odkupil predkupne pravice v Tobačni, ni znano.

Saga o prodaji 49 nepremičnin na območju nekdanje tovarne Tobačna še ni popolnoma končana. Potem ko je Grega Erman, stečajni upravitelj Imosa-G, konec junija sporočil, da je z avstrijsko družbo EWO-Bauträger že sklenil 25 milijonov evrov vredno kupoprodajno pogodbo, so se zganili v družbi KPL, ki se je prav tako potegovala za nakup nepremičnin.

Odvetniška družba Čeferin, pravna zastopnica KPL, je tik pred sodnimi počitnicami zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji Tobačne vložila tožbo proti stečajnemu upravitelju Ermanu. Čeferinovi odvetniki so ocenili, da izbrani avstrijski kupec ni v celoti sprejel pogojev prodaje, kot jih je v razpisu opredelil upravitelj. Prav zato se po mnenju odvetniške družbe ljubljansko okrožno sodišče ne bi smelo strinjati s prodajo.

Že ob vložitvi tožbe smo na upravitelja Ermana naslovili vrsto vprašanj, a se ta zaradi službene odsotnosti ni odzval. Pred dnevi pa nam je odgovoril, da postopek prodaje poteka po predvidenem načrtu, prodajna pogodba s kupcem je podpisana, poslani pa so bili tudi pozivi predkupnim upravičencem. O tem, kdo vse ima predkupne pravice na območju Tobačne, upravitelj ni pojasnil. Po naših informacijah je bilo med upravičenci nekaj fizičnih oseb in menda celo država. »Glede na pričakovane pritožbe zoper morebitno izdano soglasje sodišča prodaja Tobačne pred koncem septembra verjetno ne bo pravnomočna,« je povedal Erman.


Črnogorci ponudili 23,6 milijona evrov


Pojasnil pa je, da bo ljubljanskemu okrožnemu sodišču predlagal, naj izda soglasje k prodajni pogodbi z avstrijsko družbo, vendar šele po izteku roka za uveljavitev predkupnih pravic za prodano premoženje. Ker je ta rok potekel včeraj, se je pri prodaji Tobačne zgodil še en preobrat. Izvedeli smo, da je predkupni upravičenec, ki ga zastopa odvetniška družba Zaman, sprejel ponudbo včeraj ustanovljene družbe Tobačna center, d. o. o., iz Ljubljane za nakup njegovega deleža. Kolikšna je vrednost nakupa in kdo je skrivnostni predkupni upravičenec, nam ni uspelo izvedeti.

Znano je le, da bo po uveljavitvi predkupne pravice novoustanovljena družba Tobačna center v lasti poslovneža Alena Sijarića prek črnogorskega gradbenega podjetja na območju Tobačne začela graditi sodoben poslovno-stanovanjski kompleks. Črnogorsko podjetje, gre za družbo Alart Centar, ima dolgoletne izkušnje na področju gradbeništva, v črnogorskem letovišču Budva ta zdaj končuje 60 milijonov vredni stanovanjsko-poslovni objekt. Črnogorski kupec, natančneje Montenegro tours, je že v začetku leta za Tobačno ponudil najvišjo ceno, in sicer več kot 23 milijonov evrov, vendar se je stečajni upravitelj Erman takrat odločil za ponovitev razpisa.

Gradnjo sodobnega poslovno-stanovanjskega kompleksa v Tobačni bodo po besedah Alena Sijarića najverjetneje začeli po pridobljenem gradbenem dovoljenju, več pa naj bi bilo znano v prihodnjih mesecih. Stečajni upravitelj Grega Erman se na naše klice in elektronsko pošto ni odzval, saj je do 10. avgusta na dopustu.   
 

V Budvi na veliko gradijo

Po poročanju črnogorskih medijev je družba Alart Centar, ki jo zastopa poslovnež Alen Sijarić, novembra lani dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo luksuznega kompleksa Porto Budva. »Alart Centar v lasti poslovnežev Naserja Ramanija in Alena Sijarića je pred izdajo gradbenega dovoljenja vplačala štiri milijone evrov za komunalne prispevke,« so zapisali tamkajšnji mediji.

V središču Budve je predvidena gradnja 18.000 kvadratnih metrov velikega luksuznega stanovanjsko-poslovnega kompleksa. Projekt je ocenjen na več kot 50 milijonov evrov, končali naj bi ga prihodnje leto. Alart Centar je, kot pišejo črnogorski mediji, v projekt vložil več kot deset milijonov evrov, polovica stanovanj in poslovnih prostorov pa je že prodanih.


Kdo vse bi se rad dokopal do Tobačne


Na zadnje, šesto zbiranje zavezujočih ponudb za Tobačno je do 20. junija prispelo pet ponudb. Avstrijski EWO-Bauträger je ponudil 25 milijonov evrov, največ, kar 36,2 milijona evrov, pa nemški vlagatelji oziroma družba VG Dienstleistungen. Ker niso predložili 1,15 milijona evrov bančne garancije, so bili iz postopka izločeni. Med kupci je bila tudi črnogorska Montenegro Tours, ki je bila pripravljena plačati 23,6 milijona evrov. A tudi ta ponudba je bila izločena, ker niso vplačali bančne garancije. KPL pa je, tako kot na zadnji prodaji, za Tobačno ponudil 23,1 milijona evrov.
 

Komentarji: