Edina težava tistih, ki bodo čez poletje ostali v mestu, bo, kam

Ljubljani se v poletnih mesecih obeta pester nabor dogajanj.
Fotografija: Na Gospodarsko razstavišče 3. julija prihaja svetovna R&B in soul zvezda Angie Stone. Foto Arhiv Dela
Odpri galerijo
Na Gospodarsko razstavišče 3. julija prihaja svetovna R&B in soul zvezda Angie Stone. Foto Arhiv Dela

Tisti malo starejši meščani in meščanke se zagotovo spomnijo ljubljanskih poletij pred desetletjem ali več. Sopara, prazno mesto in dolgčas. No, vsaj tako je bilo včasih. Danes je situacija diametralno nasprotna, saj se prestolnici v poletnih mesecih obeta prava gneča dogodkov, koncertov, festivalov in preostalih prijetnih druženj, ki zagotavljajo, da bo poletje hitro minilo tudi tistim Ljubljančanom in Ljubljančankam, ki bodo v prihodnjih mesecih ostali doma.
 

Kongresni trg in Tobačna


In točno desetletje je že minilo, odkar je svoje kolesje zagnal festival Junij v Ljubljani, ki spada pod okrilje Festivala Ljubljana. Njegova deseta izvedba se začenja jutri, v petek, ko bo na Kongresnem trgu na sporedu baletna predstava Labodje jezero v izvedbi plesalcev opere in baleta SNG Maribor. Pridružila se jima bosta vrhunska ruska solista Anastazija Matvijenko, prvakinja Mariinskega teatra, in Ernest Latipov, prvak Mihajlovskega teatra. V naslednjih dveh tednih pa bodo meščani in meščanke uživali v programu, ki bo ponujal več kot 30 doživetij s področij plesa, gledališča in glasbe. Dopoldanski in popoldanski dogodki bodo namenjeni otroškim prireditvam, večeri pa vrhunskim umetniškim stvaritvam. Del festivala bodo tudi tematski dnevi, kar šest jih bo, in sicer: Baletni dan, Dan za rock, Dan za ples, Impro dan, Cirkuški dan in Praznik glasbe.

Festival Junij v Ljubljani bodo odprli z baletno predstavo Labodje jezero. Foto: Blaž Samec
Festival Junij v Ljubljani bodo odprli z baletno predstavo Labodje jezero. Foto: Blaž Samec


Še preden bo umetniškega festivala konec, pa se bo lučaj stran, v Tobačna mestu, začel sklepni dogodek Festivala urbane kulture Slovenija. V koncertnem delu, ki bo na sporedu 15. in 16. junija, bodo nastopili eden izmed prepoznavnejših velikih britanskih bendov Morcheeba, domači tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene Ten Walls, ljubljenci ljubljanskega občinstva Matter, DJ Zeds s svojim Sladica DJ setom pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K iz ekipe Vala 202. Na festivalu bo tudi dnevni program, kjer se bodo zvrstile ustvarjalne in aktivne delavnice tako za otroke kot za odrasle pa tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane, na več točkah v prestolnici pa bo festival s programskim sklopom Mesto kot oder in igrišče prisoten že pred samim dogodkom

Tudi sicer bo v Tobačni pestro vse poletje, saj so prav ta teden zagnali poletni vrt, na katerem bodo ponedeljki v znamenju jazza, ob sredah se bo čezenj razlegala glasba slovenskih bendov, vsi dnevi vmes pa bodo namenjeni različnim aktivnostim in dogodkom, ki bodo vrhunec dosegli 21. avgusta s petdnevnim Festivalom urbane kulture, ki ga bodo sestavljali sejem mladih ustvarjalcev, pester kulturni program, večerni koncerti in klubsko dogajanje v klubu K4.

V Tobačna mestu so že zagnali svoj poletni vrt, kjer bo pestro vse poletje. Foto: Marko Ocepek
V Tobačna mestu so že zagnali svoj poletni vrt, kjer bo pestro vse poletje. Foto: Marko Ocepek

 

Šiška Open


Zelo kmalu bo glasno tudi v Šiški. V Kinu Šiška bodo namreč 15. junija s koncertom zvezdnice electroclash razvrata Peaches uradno odprli festival Parada ponosa, ki bo letos trajal ves teden, končal pa se bo teden kasneje s Paradnim dnem na Novem trgu. Na trgu pred Kinom Šiška bo glasno tudi 21. junija, ko bo nastopila legendarna punk zasedba NOFX s frontmanom Fat Mikom na čelu. Poleg ameriških punkerjev ga bodo na trgu Kino Šiške ta večer žgale skupine Mad Caddies, Bad Cop/Bad Cop, Snuff, The Bronx in The Mor(R)ons. Le dan kasneje, 22. junija, točno na zadnji šolski dan, pa bo na tem istem trgu na sporedu Šiška Open 2018, v sklopu katerega se bodo predstavile najrazličnejše organizacije iz Šiške. Popoldne bodo organizatorji zdaj že tradicionalnega festivala za mlade ŠiškaFejst pripravili delavnice rolkanja, rolanja, BMX, hiphopa, breakdancea, grafitiranja in borilnih veščin. Čez dan bodo potekale tudi najrazličnejše delavnice, lahko boste uživali v branju v Knjižnici pod krošnjami, potekala bosta turnirja v ročnem nogometu, predstavile pa se bodo tudi nevladne kulturne organizacije iz nekdanje stavbe Občine Šiška. Večer bodo začeli s finalom Špil lige, prve lige dijaških bendov Kina Šiška, zaključili pa z brezplačnim koncertom skupne Prismojeni profesorji bluesa.

Na trgu pred Kinu Šiška bo 21. junija nastopila punk zasedba NOFX. Foto: Arhiv Dela
Na trgu pred Kinu Šiška bo 21. junija nastopila punk zasedba NOFX. Foto: Arhiv Dela

 

Festivalsko tudi v Nuku


Trije festivalski glasbeni tedni pa se že četrto leto zapored obetajo tudi v Plečnikovem atriju Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk). Cilj festivala Poleti v NUK je med drugim tudi to, pravijo organizatorji, da širši javnosti približajo osrčje Mestne občine Ljubljana z odpiranjem ustanove, ki v slovenskem prostoru sicer velja za nedostopno in zaprto.

Rdeča nit festivalskega programa bo sicer vsebinska raznolikost, kjer ima pomembno vlogo kakovost, saj k sodelovanju vabijo tako kakovostne ustvarjalce z dolgoletnimi izkušnjami kot tudi še mlade neuveljavljene glasbenike. Med 30. junijem in 21. julijem bodo med drugimi nastopili Svetlana Makarovič, Adi Smolar, Etno banda, Zlatko, Nipke, Patetico, Rudi Bučar in Lea Sirk.
Prav poseben koncert pa se obeta 3. julija na Gospodarskem razstavišču. Tam bo pod poletnim nebom nastopila ameriška R&B in soul diva Angie Stone, ki je s tremi nominacijami za grammyja in z več kot petimi milijoni prodanih albumov nedvomno ena najpomembnejših R&B in soul izvajalk na svetu. V Ljubljano legendarna pevka, ki je v 30-letni karieri sodelovala z imeni, kot so Moby, Snoop Doggy Dogg, Stevie Wonder, Ray Charles, Joss Stone, Erykah Badu in Alicia Keys, prihaja prvič.

Na Gospodarsko razstavišče 3. julija prihaja svetovna R&B in soul zvezda Angie Stone. Foto Arhiv Dela
Na Gospodarsko razstavišče 3. julija prihaja svetovna R&B in soul zvezda Angie Stone. Foto Arhiv Dela

 

Za knjigo- in filmoljubce


Poletje v mestu bo krasno tudi za ljubitelje filmov in knjig. Že jutri bodo na Ljubljanskem gradu, v zavetju grajskih zidov in obrambnega jarka, zagnali Grajsko bralnico, ki bo delovala ob sončnih koncih tedna. V polnem zamahu je prav tako že poletna izvedba Knjižnice pod krošnjami, ki že 14. leto zapored preprosto idejo branja v naravi prinaša pod drevesa, v parke in na dvorišča. V mestu je osem bralnih otokov, ki se razprostirajo čez mesto: najdete jih v parku Tivoli, ob Čolnarni, na Trnovski plaži, v parku Zvezda (tam bo ameriška knjižnica pod krošnjami), v Vodnikovi domačiji, na Petkovškovem nabrežju, v atriju galerije Škuc, na vrtu Plečnikove hiše ter v družinskem centru Mala ulica.

Knjižnica pod krošnjami je že v polnem zamahu. Foto: Tomi Lombar
Knjižnica pod krošnjami je že v polnem zamahu. Foto: Tomi Lombar


In če boste že brali pod milim nebom, zakaj si ne bi na prostem ogledali tudi kakšnega filma? V Kinodvoru bo med 12. in 30. junijem spet čas za Kinodvorišče in ogled filmov na prostem. Začenjajo s premiero slovenskega filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach, ki govori o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča kljub temu izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.
Nikakor pa ne gre pozabiti niti na Film pod zvezdami, ki bo med 5. in 28. julijem na grajskem dvorišču poskrbel za projekcije najodmevnejših filmov leta.

Tudi letos se bo uživalo v projekcijah filmov pod milim nebom. Foto: Mavric Pivk
Tudi letos se bo uživalo v projekcijah filmov pod milim nebom. Foto: Mavric Pivk

Komentarji: