Električna kolesa na izposojo v Kamniku

Občanom in obiskovalcem bo na voljo 30 koles Krpan, z njimi se bodo lahko vozili največ 14 ur na teden. 
Fotografija: Električna kolesa za vožnjo po Kamniku z okolico. FOTO: Občina Kamnik 
Odpri galerijo
Električna kolesa za vožnjo po Kamniku z okolico. FOTO: Občina Kamnik 

Kamnik – Jutri ob 9. uri bodo na kamniški avtobusni postaji aktivirali sistem izposoje električnih koles, ki so ga poimenovali Kamkolo.

Kamničanom in obiskovalcem bo na voljo 30 električnih koles, ki si jih bodo lahko izposodili na šestih postajah v mestu, in sicer pri nakupovalnem centru Qlandija, v bližini pošte na Duplici, v bližini knjižnice in glasbene šole, na glavni avtobusni postaji, pri Domu Kulture Kamnik ter na železniški postaji (ta bo urejena naknadno, predvidoma do jeseni). Vsaka postaja ima deset ključavnic in pet električnih koles.

Uporabniki se bodo morali registrirati na TIC Kamnik in plačati deset evrov letne članarine, sama izposoja koles pa bo brezplačna in hkrati omejena na največ 14 ur na teden. Kot so pojasnili na občini, je cilj sistema, »da si uporabnik izposodi kolo za posamezno vožnjo, in ne za daljše časovno obdobje«.


Baterija za do sto kilometrov


V sistem so vključena posebej za ta sistem zasnovana kolesa Krpan slovenskega proizvajalca. »Glede na to, da so izpostavljena vremenskim vplivom (dež, sneg, mraz, sonce) vse dni v letu, so vzdržljiva in odporna tudi proti vandalizmu. Okvir kolesa je trpežen in robusten, vsi električni kabli so skriti v ogrodje kolesa. Baterija je zaščitena, tako da je ni mogoče sneti in odtujiti. Sedeža ni mogoče sneti, kolo ima trpežno podporno nogo in ustrezno košaro za prtljago na krmilu. Po zagotovilih proizvajalca naj bi baterija ob optimalnih pogojih zdržala do sto kilometrov,« je pojasnila Petra Čop, vodja kabineta kamniškega župana. 

Naložba je občino stala 295.036 evrov, od tega so 116.926 evrov pridobili iz kohezijskih in državnih sredstev. Kot še pravijo na občini, si želijo, da bi v prihodnje sistem še razširili, je pa to odvisno od tega, kako ga bodo sprejeli uporabniki ter koliko bo razpoložljivih sredstev občine.

Komentarji: