Kaj študenti pričakujejo od premiera Šarca

Krovna študentska organizacija od vlade zahteva, da začne z aktivnim reševanjem problematik stanja študentov
Fotografija: Študentje trdijo, da so današnje razmere podobne tistim iz leta 1968, le da so posodbljene. Od vlade pričakujejo takošnje reševanje njihove problematike. Foto Aleš Černivec
Odpri galerijo
Študentje trdijo, da so današnje razmere podobne tistim iz leta 1968, le da so posodbljene. Od vlade pričakujejo takošnje reševanje njihove problematike. Foto Aleš Černivec

»Res je, predsedniku vlade Marjanu Šarcu smo poslali pismo, v katerem smo mu predstavili težave študentov in jih primerjali s tistimi iz leta 1968. Odgovora še nismo prejeli, morda tudi zaradi praznikov.« Tako je o pismu, ki ga je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) tik pred božičnimi prazniki naslovila na kabinet predsednika vlade povedal njihov predsednik Jaka Trilar. V Šarčevem kabinetu so zahteve že poslali v reševanje pristojnemu ministrstvu.

Na spletni aplikaciji Erar, ki ga je vzpostavila Komisija za preprečevanje korupcije in omogoča vpogled v porabo javnih sredstev, je tudi razvidno, kdo in kdaj je poskušal z lobiranjem pri državnih organih doseči določeno rešitev. Aplikacija Erar tako razkriva, da je krovna študentska organizacija (ŠOS) 24. decembra lani na kabinet predsednika vlade naslovila pismo z zahtevami »za ureditev tematik in aktivnega reševanja problematika stanja študentov«.

Na vprašanje, ali so premiera Marjana Šarca tako opozorili tudi na aktualno problematiko pomanjkanja sob v ljubljanskih študentskih domovih, je Jaka Trilar, predsednik ŠOS odgovoril: »Pismo je odmev na 50. obletnico študentskih demonstracij. Konec novembra smo namreč izdali brošuro z naslovom S*anje študentov. Zahteve iz leta 1968 so namreč podobne današnjim, le da so posodobljene.« Številke o čakajočih študentih na proste študentske sobe v prestolnici ob pripravi brošure še niso bile znane, so pa v njej zahtevali ureditev stanovanjske problematike, opozorili na splošno pomanjkanje študentskih domov in na zakonsko ureditev študentskega bivanja.


Zahteve že romale na Pikalovo ministrstvo


Iz pisma in brošure, ki so ju s ŠOS naslovili na Šarčev kabinet, je razvidno, kaj študenti od vlade tudi pričakujejo. Zahtevajo sprejetje zakona, ki bo celostno obravnaval bivanjsko problematiko študentov, dodatne kapacitete za subvencionirano bivanje ter ureditev stanovanjske politike na način, da bodo mladim stanovanja na trgu dostopnejša. Zahtevajo tudi celovito podatkovno analizo o socialnem položaju študentov in povečanje sredstev za štipendiranje.

»Medtem ko državna štipendija povprečno znaša 125 evrov, prejema pa jo zgolj petina slovenskih študentov, povprečni življenjski stroški študenta znašajo 500 evrov na mesec,« so zapisali v ŠOS. Pri tem dodajmo, da po zadnjih podatkih v Ljubljani na sprejem v študentske domove še vedno čaka 697 študentov, brez subvencionirane nastanitve pa vsako leto ostane več tisoč študentov.

Omenjeno pismo in brošuro so študentje poslali tudi vsem parlamentarnim strankam ter ministrstvoma za delo in šolstvo. Iz kabineta predsednika vlade so nam potrdili, da so pismo Študentske organizacije Slovenije prejeli, njihove zahteve pa so odstopili ministrstvu za šolstvo znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo. Kot pravijo v kabinetu predsednika vlade, so vse tri zahteve v pristojnosti šolskega ministrstva.

Komentarji: