Kdo je ta Friderik na Ljubljanskem gradu

Otroci so dobili novo ustvarjalnico in izobraževalnico Zmajev brlog, grad pa Grajsko trgovino z lastno blagovno znamko Friderik.
Fotografija: c c Foto Info Center
Odpri galerijo
c c Foto Info Center

V prijetnih in obnovljenih prostorih pod Grajsko kavarno so pred kratkim odprli Zmajev brlog, poseben prostor, ki bo na voljo otrokom. Tam bo mogoče izvajati različne programe za otroke, denimo počitniške, Šolo zmajeslovja, seveda tudi pripraviti praznovanja tematskih rojstnih dni.

Za zaključene vrtčevske in šolske skupine bo na voljo več kot dvajset različnih pedagoških programov. Zagotovo je to za mestne otroke dobra novica, saj bodo tovrstni programi odslej na voljo v prostoru, ki bo namenjen zgolj otrokom.

Druga novost, Grajska trgovina ni zgolj »še ena nova trgovina«, pač pa se diči z lastno blagovno znamko Friderik. Prostore ima pod Grajsko kavarno, to je takoj za vhodom na grajsko dvorišče. Tudi ta prostor je prenovljen, razdelili so ga na sodoben prodajno-informacijski center na eni in na Grajsko trgovino z izdelki lastne blagovne znamke, poimenovane Friderik, na drugi strani.


Rojstvo nove legende


Nekoliko bolje se velja seznaniti s Friderikom. Njegovo zgodbo so si oblikovalci zelo zanimivo zamislili, tako da bi Friderik lahko postal tudi novodobna grajska legenda. Ljubljanski grad je morda res le nemi pričevalec zgodovine skozi stoletja, zagotovo pa nima le ene zgodbe. V vsem tem času se jih je nabralo kar nekaj.

Tako so »Friderikovi krušni starši« v Ljubljani pri snovanju nove blagovne znamke »naleteli« na grajskega kronista, ki se že več kot petsto let smuka po gradu. To je Friderik, ljubka, dobrodušna podgana, poimenovana po cesarju Frideriku III. Habsburškem. To je bil oni gospod, ki je ustanovil Ljubljansko škofijo in postavil utrdbo na Grajskem griču. Za naše mesto je bil ta mož vsekakor zelo pomemben.

No, novodobni Friderik je bil eden izmed prvih prebivalcev Ljubljanskega gradu. »Najraje je bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Bil je njihov zaupnik, z njim so delili svoje zgodbe. Ker je bil spreten in hiter, se je lahko neopazno gibal po gradu in oprezal iz temnih kotov.

S tem si je zagotovil dober vpogled v dogajanje in sčasoma postal grajski kronist. Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu. Skrbno beleži vse dogodke … Tako dandanes njegove zgodbe iz minulih časov navdihujejo obiskovalce,« so zapisali oni, ki so Friderika spočeli.

Friderika bodo tisti, ki se bodo povzpeli na grad, lahko našli tudi na številnih izdelkih v Grajski trgovini, med linijami izdelkov za dom, za otroke, pri hrani in pijači, na tiskovinah pa tudi med kozmetiko, nakitom in drobnimi darili …
In kaj je bilo vodilo pri obnovi obeh prostorov?

Da bi bolje predstavili grajsko okolje, da bi bil prostor na gradu funkcionalen in bi se obiskovalci tam tudi dobro počutili. Da ne bi na silo ločevali zgodovine od sedanjosti, sta obnovi narejeni v skladu s splošnimi smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Za sodobnost je pomembno, da so zdaj v prostorih vodovod, prezračevanje, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, pri čemer so bili oblikovalci še zlasti pozorni predvsem na energetsko učinkovitost rabe energije. Torej je Friderik zdaj tudi varčen.

Komentarji: