Konec brezplačnega otroškega igranja v Mali ulici

Zavod Mala ulica se je za uvedbo vstopnine na zunanjem igrišču v središču prestolnice odločil zaradi čim širšega dostopa do njihovih programov in varnosti otrok.
Fotografija: Zavod Mala ulica je za vstop na zunanje igrišče v središču Ljubljane začel pobirati vstopnino, kar je nekatere Ljubljančane razjezilo. FOTO: Javni zavod Mala Ulica
Odpri galerijo
Zavod Mala ulica je za vstop na zunanje igrišče v središču Ljubljane začel pobirati vstopnino, kar je nekatere Ljubljančane razjezilo. FOTO: Javni zavod Mala Ulica

»Družinski center Mala ulica onemogoča brezplačen dostop do javnega otroškega igrišča v ožjem središču mesta. Pričakujem, da bo igrišču vrnjen status javnega prostora, kjer vstopnine ni.« Tako je v javnem pismu županu Zoranu Jankoviću zapisal dr. Saša Prešern. Župan Jankovič meni, da je odločitev zavoda o pobiranju vstopnine na tem zunanjem igrišču pravilna.

V uredništvo Dela smo prejeli ogorčeno pismo dr. Saše Prešerna, ki ga je naslovil tako na župana Zorana Jankovića kot tudi na Evo Strmljan Kreslin, direktorico javnega zavoda Mala ulica. »V Mali ulici je edino otroško igrišče v ožjem središču Ljubljane, ki je bilo pred tem javni park. Kasneje je bil v okviru Družinskega centra Mala ulica omogočen prost dostop do igrišča, zdaj pa omenjeni center zaračunava vstopnino. Davki, ki jih plačujemo meščani, niso le za oblikovanje mestnega središča v krasno Disneylandovo kuliso za turiste, ampak tudi za otroška igrišča,« je zapisal Prešern.

Od župana Jankovića pričakuje, da bo otroškemu igrišču vrnil status javnega prostora, kjer se vstopnina ne zaračunava. Strmljan Kreslinova je na pismo že odgovorila in zatrdila, da zavod upravlja in vzdržuje tudi zunanje igrišče, saj je ta del Družinskega centra Mala ulica.

»Prvo leto obratovanja je bil vstop na igrišče prost, vendar smo se zaradi varnosti otrok, ki včasih radi uidejo na cesto, in opreme (prvo leto je bilo veliko igrač ukradenih) odločili vrata zapreti. K temu so nas spodbudile tudi pritožbe staršev, ki so plačali vstopnino in bili v neenakopravnem položaju s tistimi obiskovalci, ki so v družinski center vstopili brezplačno skozi vrtna vrata. Velika večina obiskovalcev, ki so brezplačno vstopili na zunanje igrišče, je uporabljala tudi toaletne prostore, previjalnico in igralnico, saj si otroci pogosto želijo tudi v igralnico,« je še zapisala Strmljan Kreslinova.


Zunanja igrišča morajo biti brezhibna


Vstopnina na igrišče v Mali ulici znaša dva evra na otroka (skupaj z odraslim spremljevalcem) oziroma štiri evre za vso družino, ne glede na število otrok. Vstopnino so na zavodu uvedli leta 2013 in se od takrat ni spremenila. »Vstopnina v višini dva evra pa ni vstopnina za zunanje igrišče, ampak gre za vstopnino za dostop do vseh površin in opreme družinskega centra in programov, ki jih Mala ulica izvaja,« dodajajo na občini.

Ob tem poudarjajo, da javni zavodi samostojno pripravljajo pravila in hišni red, ki določajo uporabo igrišča in morebitne omejitve, denimo zaradi nevarnosti vandalizma, namernih poškodb, uničenja in kraje opreme. »S tem sta uporaba igrišč in opreme odgovorna in zagotovljena varnost uporabnikov. Igrala morajo biti brezhibna in nepoškodovana, peskovniki neoporečni, brez cigaretnih ogorkov, pasjih iztrebkov, steklovine in drugih odpadkov. Ob odprtosti in nenadzorovani uporabi igrišč tega javni zavodi ne bi mogli zagotavljati,« so pojasnili na Magistratu.


Janković vabil Prešerna na pogovor, a neuspešno


Odzval se je tudi župan Zoran Janković in ob tem dodal, da na občini posebno skrb namenjajo prav otrokom. »Kajti če je mesto urejeno po meri otroka, je prijazno tudi do vseh drugih,« pravi župan in dodaja, da vsako leto obnovijo ali na novo uredijo več igrišč. »Pri tem naj izpostavim nova obsežna igrišča v parku Kodeljevo, parku Muste in Šmartinskem parku, kjer so igrala prilagojena tudi otrokom z gibalnimi oviranostmi.

Vseh 214 javnih otroških igrišč v občini je brezplačno dostopnih vsem, ne glede na socialne status. Zato so neutemeljena namigovanja, da igranja in kakovostnega preživljanja prostega časa ne omogočamo vsem otrokom,« pravi Janković. »Zagovarjam stališče Male ulice in direktorice Eve Strmljan Kreslin. Z gospodom Sašo Prešernom, ki mi je pisal, pa sem poskušal vzpostaviti stik, vendar se ni odzval. Gospoda vabim, naj obišče druga bližnja brezplačna igrišča na prostem,« še končuje ljubljanski župan Zoran Janković.

Komentarji: