Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Ljubljana in okolica

Naziv častne meščanke in meščana Julijani Žibert in Janezu Koželju

Na Ljubljanskem gradu slovesna podelitev najvišjih občinskih priznanj in nagrad.
Sociologinja Julijana Žibert in arhitekt Janez Koželj. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sociologinja Julijana Žibert in arhitekt Janez Koželj. FOTO: Blaž Samec/Delo
9. 5. 2024 | 11:00
9. 5. 2024 | 18:35
3:41

Sredi aprila so se mestni svetniki odločili, da bodo laskavi naziv častna meščanka in meščan Ljubljane letos podelili sociologinji Julijani Žibert in Janezu Koželju, nekdanjemu prvemu mestnemu urbanistu in dolgoletnemu podžupanu. Ob 13. uri so se tako na Ljubljanskem gradu zbrali politični in gospodarski veljaki oziroma vsi, ki v prestolnici prispevajo k njenemu razvoju in ugledu. Na slovesnosti ob občinskem prazniku, dnevu zmage nad fašizmom in dnevu Evrope je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Naziv častne meščanke oziroma meščana sicer prejmejo posamezniki, ki so izjemno zaslužni za ugled, pomen in razvoj prestolnice ter za razvoj dobrih medmestnih in mednarodnih odnosov. Julijana Žibert, letošnja častna meščanka, je univerzitetna diplomirana sociologinja, ki je od leta 2010 mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića. Najvišje občinsko priznanje je prejela zaradi prizadevanja za izboljšanje življenja v Ljubljani tako pri gradnji glavnega mesta kot pri gradnji odnosov med ljudmi, ki temeljijo na strpnosti, razumevanju in sožitju.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Vrsto let je Žibertova namreč delovala v Zvezi združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB, še vedno pa je aktivna kot predsednica ljubljanskega odbora. »Posebej zavzeto je delovala pri gradnji Poti spominov in tovarištva kot trajnega spomina na z bodečo žico obdano Ljubljano ter skrbela za vzdrževanje in ohranjanje kulturne dediščine, predvsem spomenikov NOB,« so zapisali v obrazložitvi člani občinske komisije za priznanja.

Nekdanji podžupan Janez Koželj, ki je prav tako prejel naziv častnega meščana Ljubljane, pa sodi med najpomembnejše slovenske arhitekte zadnjih dveh desetletij 20. stoletja in prvih dveh desetletij 21. stoletja. Njegov ustvarjalni opus sega od grafičnega oblikovanja, arhitekture in urbanizma do načrtovanja prostora velikih meril. Je tudi dolgoletni mestni arhitekt in urbanist.

Leta 2006 je bil Koželj kot mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića izvoljen za podžupana, leto kasneje pa je s sodelavci začrtal vizijo dolgoročnega razvoja Ljubljane do leta 2025. Skoraj dve desetletji je to vizijo tudi uresničeval. Glavno mesto je tudi po njegovi zaslugi na področju urbanizma in arhitekture prejelo številne mednarodne nagrade, med drugim je bila Ljubljana leta 2016 razglašena za zeleno prestolnico Evrope.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Podelitev priznanj in nagrad 

Letošnje nagrade MOL pa so podelili glasbenemu umetniku Robertu Pešutu - Magnificu, ljubljanski Waldorfski šoli, Zavodu Katoliška mladina, dolgoletnemu predsedniku Gasilske zveze Ljubljana Antonu Podobniku in direktorju Žal Robertu Martinčiču. Na magistratu vsako leto podelijo tudi plakete MOL, med letošnjimi prejemniki pa so Rafko Irgolič, inštruktorji SIM Centra ZD Ljubljana, nevladna organizacija Spominčica, Andrej Razdrih, Igor Vidmar, društvo Delavska svetovalnica in Umetnostnozgodovinski krožek »Spoznajmo mesto in domovino«. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine