Prehitrim voznikom v Ljubljani je dokončno odklenkalo

Občina kupuje dodatni stacionarni radar, ki bo na preži za prehitrimi vozniki – Največ kršitev na Roški in Dolenjski cesti
Fotografija: Z namestitvijo stacionarnih radarjev so občinski redarji ugotovili, da so se razmere na Celovški in Slovenski cesti umirile, na Roški in Dolenjski cesti pa ne.  Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Z namestitvijo stacionarnih radarjev so občinski redarji ugotovili, da so se razmere na Celovški in Slovenski cesti umirile, na Roški in Dolenjski cesti pa ne.  Foto: Leon Vidic

Mestna občina Ljubljana bo kmalu kupila še eno samodejno merilno napravo oziroma tako imenovani superradar. Z že postavljenimi radarji na Celovški, Roški in Dolenjski cesti so lani ugotovili več kot 22.000 kršitev oziroma dobrih pet tisoč več kot leto prej. Kazni za prehitro vožnjo so visoke: do 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Javno naročilo za dobavo in postavitev opreme za nadzor prometa (tako imenovanega superradarja) je občina objavila konec junija na svoji spletni strani, zainteresirani ponudniki pa se lahko prijavijo najkasneje do prihodnjega tedna, natančneje do 12. julija. Občina tokrat kupuje dodatno samodejno merilno napravo in tri ohišja, kar pomeni, da bodo tudi novi superradar, tako kot že prvega, premeščali med različnimi lokacijami. Prvi stacionarni radar so na mestnem redarstvu začeli uporabljati lani jeseni, ohišja pa so postavljena na treh lokacijah, in sicer na Celovški cesti 269 (v bližini poslovalnice zavarovalnice Generali), Roški cesti 17 (pri Srednji ekonomski šoli Ljubljana) in Dolenjski cesti 43.


Lani za superradar odšteli skoraj 67 tisočakov


S postavitvijo še enega ohišja na Slovenski cesti decembra lani so redarji občasno nadzirali tudi promet v središču mesta. Naj spomnimo, da so na Magistratu avgusta lani družbi Intermatic inženiring & consulting za stacionarni radar plačali 66.876 evrov (skupaj z DDV). Kdo bo tokrat dobavil še en superradar, bo najverjetneje znano ta mesec.

»Izkušnje iz tujine in doma kažejo, da število ohišij in označitev krajev izvajanja meritev hitrosti vpliva na spremembo obnašanja voznikov v cestnem prometu. Ti tako lahko z veliko večjo verjetnostjo pričakujejo, da bo v primeru prekoračitve najvišje dovoljene hitrosti njihovo početje dokumentirano in sankcionirano. Informacija, da bomo samodejno merilno napravo premeščali med izbranimi lokacijami, drži,« pojasnjujejo na mestnem redarstvu. Kje bodo postavili novi superradar, bodo javnost obvestili še pred izvajanjem meritev, lokacije pa bodo ustrezno označene z znaki za obveščanje o merjenju hitrosti.


Globe, da te kap


In koliko znaša najnižja in koliko najvišja kazen za prekoračitev hitrosti, če prehitrega voznika prestreže superradar? »Po zakonu o pravilih cestnega prometa znaša najnižja denarna kazen za prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti v naselju 40 evrov, najvišja pa 1200 evrov, pri tem pa se vozniku motornega vozila izreče tudi 18 kazenskih točk,« odgovarjajo na mestnem redarstvu. Pri tem dodajajo, da stacionarna samodejna merilna naprava, ki se je je v medijih prijelo ime superradar, omogoča merjenje hitrosti na več prometnih pasovih, pri čemer določi prometni pas kršitelja, hkrati lahko meri prihajajoči in odhajajoči promet, loči med tovornimi in osebnimi vozili ter ima nastavitve različnih omejitev. Meritve se lahko izvajajo podnevi in ponoči.

Z namestitvijo stacionarnih radarjev so občinski redarji ugotovili, da so se razmere na Celovški in Slovenski cesti umirile. »Dolenjska in Roška cesta sta varnostno bolj obremenjeni, saj še vedno zaznavamo prekoračitve hitrosti, največ ob koncih tedna,« pojasnjujejo. Lani je bilo največ prekoračitve hitrosti prav na omenjenih lokacijah, in sicer do deset kilometrov na uro, v primerjavi z letom prej pa se je povečalo število kršitev z večjimi hitrostmi.


Največ kršitev nad 30 kilometrov na uro


»Kršitve hitrosti nad 21 do 30 kilometrov na uro so se povečale za 49 odstotkov, nad 30 kilometrov pa za kar 170 odstotkov,« so zapisali v lanskem poročilu o delu mestnega redarstva. Tako so s stacionarnim radarjem lani ugotovili 22.372 kršitev oziroma 5253 več kot leto prej. Sicer pa so na občinskem redarstvu lani v primerjavi z letom prej ustvarili 54.176 evrov več prihodkov, predvsem zaradi povečanega števila izdanih plačilnih nalogov za prekrške, ugotovljene s stacionarnim radarjem. »Velik delež poravnanih denarnih kazni pripisujemo tudi uspešni izterjavi finančne uprave,« so zapisali v letnem poročilu. Lani so tako z globami, stroški prekrškovnega organa in sodišč mestni redarji ustvarili okoli 3,7 milijona evrov prihodkov.

Komentarji: