Romanja na Šmarno goro je zamenjalo trimčkanje

Vozilom se ne morejo izogniti niti otroci na svoji poti v šolo.
Fotografija: Zaparkirano središče Šmartnega pod Šmarno goro. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zaparkirano središče Šmartnega pod Šmarno goro. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Največja težava po številu prebivalcev najmanjše ljubljanske četrtne skupnosti Šmarna gora je parkiranje okoli verjetno najbolj priljubljene ljubljanske izletniške točke. Štiriinsedemdeset urejenih parkirnih mest je ob trumah obiskovalcev še za deževen dan premalo.

Na lepo četrtkovo popoldne, pravzaprav še sredi delovnega dne, so bile v Šmartnem zaparkirane asfaltirane površine v središču naselja, ob cesti proti pokopališču, okrog njega in celo na pločniku na avtobusnem postajališču ob avtocestnem priključku. Primož Burgar, predsednik sveta četrtne skupnosti, pravi, da avtomobili silijo celo na šolsko dvorišče na parkirišča zaposlenih in da so ob koncih tedna zaparkirani tudi vsi travniki. Zaparkirane so tudi glavne prometnice, ki so hkrati, čeprav brez pločnikov, šolske poti. Pločevina na štirih kolesih je parkirana tudi sredi križišč.

Od letos je težava še večja, saj je policijska akademija zaprla za javnost svoje parkirišče in stadion v Tacnu, kjer je lahko ob popoldnevih in med konci tedna doslej parkiralo vsaj sto avtomobilov. Prostor je zaprt zaradi zakonskih ovir, res pa ga nekatera društva ob minimalnem plačilu lahko še vedno uporabljajo. Četrtna skupnost pa uporabnine ne more plačati, ker nima tekočega računa.


Kaj pa avtobusi in kolesa?


Šmarna gora je postala trim steza, ne romarska pot. Primož Burgar se sprašuje, zakaj se želijo vsi pod Šmarno goro pripeljati z avtomobili, zakaj ne uporabijo mestnih avtobusov, koles, za katera je v Tacnu urejena kolesarnica? Drugi šmarnogorski problem postajajo vedno širše poti in hoja zunaj njih, kar že povzroča erozijo. In seveda, smeti. Kljub košem ležijo smeti vsepovsod, tudi ob smetnjakih.

Podobno težavo s parkiranjem imajo tudi pod Rašico in predvsem v sami vasi Rašica, kjer parkiranje sploh ni urejeno. Če je na Šmarni gori več pohodnikov, ki se lahko okrepčajo v znani gostilni Ledinek – ta je po stečaju tovarne pletenin Rašica v Gameljnah celo največji zaposlovalec v četrtni skupnosti –, je na Rašici veliko kolesarjev. Od lani ima tamkajšnji Košcev dom novo najemnico, domačinko z Rašice, ki je z ureditvijo igral poskrbela za prijaznejše okolje, obiskovalci pa so zadovoljni tudi s ponudbo. Z ureditvijo klopi v Sračji dolini, za kar so poskrbeli Črnučani, pa je Rašica še bolj zanimiva tudi za dostop po tej dolini.

Komentarji: