Sredi zime v središču Ljubljane brez ogrevanja

Lastniki in najemniki poslovnega dela stavbe na Metelkovi že od oktobra na hladnem
Fotografija: Upravnik stavbe na Metekovi obljublja, da bodo poslovni prostori kmalu ogrevani. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Upravnik stavbe na Metekovi obljublja, da bodo poslovni prostori kmalu ogrevani. FOTO: Roman Šipić

»Od začetka kurilne sezone nimamo centralnega ogrevanja. Cevi so preperele, izvajalca del pa upravnik stavbe še ni našel. Trenutno se grejemo z električnimi radiatorji oziroma pečmi.« Tako pripoveduje eden izmed zaposlenih v poslovnih prostorih na Metelkovi v neposredni bližini Zdravstvenega doma Ljubljana. »Še ta teden bomo sklenili pogodbo z izvajalcem,« zatrjujejo v Aktivi upravljanje, ki stavbo tudi upravlja.

Skoraj nemogoče se zdi, da bi najemniki in etažni lastniki v stavbi v središču prestolnice sredi zime že dobre tri mesece čakali na sanacijo centralnega ogrevanja. Pa vendar se to dogaja. In to kar sredi Ljubljane. Tik ob zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi in v neposredni bližini garažne hiše Metelkova stoji mogočna stanovanjsko-poslovna stavba. V pritličju in prvem nadstropju so lastniki oziroma najemniki poslovnih prostorov in specialističnih ambulant, v višjih nadstropjih pa stanovalci stanovanjskega bloka.

»Sistem ogrevanja je razdeljen tako, da je bivalni del stavbe ločen od medicinsko-poslovnega dela,« nam je zaupal eden izmed zaposlenih v etažnih prostorih stavbe. Po njegovih besedah so v poslovnem delu stavbe že od začetka ogrevalne sezone, torej od lanskega oktobra, brez gretja. Ker za normalno delovanje potrebujejo gretje, so se seveda znašli tako, da prostore ogrevajo bodisi z električnimi pečmi bodisi s prenosnimi električnimi radiatorji.

Neuradno smo izvedeli, da je težava v 21-let stari stavbi in v njenih preperelih ceveh za centralno ogrevanje. To je po mnenju našega sogovornika posledica »balkanske« gradnje«. »Ne le, da gretje ne dela, tudi stene vidno propadajo, streha zamaka, poleti pa imamo še težave s hlajenjem prostorov,« pravi sogovornik. Dodaja, da v trzinskem podjetju Aktiva upravljanje, ki stavbo upravlja, že od oktobra lani neuspešno iščejo izvajalca del.


Upravnik napoveduje skorajšnjo sanacijo


Vodstvo trzinskega družbe je potrdilo, da je bil investitor gradnje Energoplan, ki je stavbo zgradil leta 1998. Poslovni del, kjer ni gretja že tri mesece, obsega kar 756 kvadratnih metrov površin. »Težava je nastala zaradi preperelih cevi kot posledica korozije hladilno-ogrevalnega sistema. Tudi če bi šlo za napake, za kar je potrebna strokovna ocena, investitor po desetih letih za napake v gradnji ne odgovarja. Ker gre za zahtevno sanacijo, uporabnikom ni preostalo drugega, kot da se ogrevajo na druge načine,« pravijo v družbi.

Hkrati so potrdili, da je ogrevanje stanovanjskega dela ločeno od poslovnega. Na vprašanje, kako in kdaj bodo ukrepali, so odgovorili, da bodo še ta teden sklenili pogodbo z izvajalcem, kar pomeni, da naj bi se sanacija kmalu začela.

»Gre za zahtevno sanacijo, saj je treba veliko usklajevanja med lastniki posameznih enot. Nihče si namreč ne more privoščiti, da bi zaprl svoj poslovni prostor ali da bi si začasno poiskal drug prostor. Včasih je to še teže kot začasna izselitev iz stanovanja, ker tega stranke ne razumejo, vnaprej pa jih tudi ni mogoče vedno obvestiti. Žal se med izvajanjem sanacije ne bo mogoče izogniti prekinitvam delovnih procesov,« poudarjajo v Aktivi upravljanje.

Hkrati so potrdili, da so že oktobra k sodelovanju k sanaciji hladilno-ogrevalnega sistema povabili več izvajalcev, vendar ti zaradi kompleksnosti izvedbe niso bili pripravljeni sodelovati.

Komentarji: