Stanovnika že upodablja kipar Frlic

Trg narodnih herojev: V bližini DZ načrtujejo odkritje doprsnega kipa častnemu predsedniku Zveze borcev
Fotografija: »Portret je nekje na sredi poti. Z njim se ukvarjam že kar nekaj časa.« Metod Frlic, akademski kipar FOTO: D. C.
Odpri galerijo
»Portret je nekje na sredi poti. Z njim se ukvarjam že kar nekaj časa.« Metod Frlic, akademski kipar FOTO: D. C.

Ljubljana – V Zvezi borcev za vrednote NOB so z odobravanjem podprli odločitev vodstva ljubljanske občine, ki na njihovo pobudo načrtuje postavitev doprsnega kipa nekdanjemu partizanu Janezu Stanovniku. Ta bo na Trgu narodnih herojev v bližini že obstoječih kipov Staneta Kavčiča in doktorja Franceta Bučarja.

Aleš Čerin, ljubljanski podžupan in predsednik komisije za postavitev javnih spomenikov, je povedal, da bo občina Janezu Stanovniku s partizanskim imenom Tine kot enemu najpomembnejših osebnosti, ki so sooblikovali slovensko narodnoosvobodilno pot do svobode, in za zasluge pri oblikovanju slovenske državne identitete postavila spomenik. Doprsni kip bo izdelal akademski kipar Metod Frlic, ki se je že vneto lotil dela. Odkritje spomenika je predvideno za 9. maj, ko bodo Ljubljana, Slovenija in svet zaznamovali 75-obletnico zmage nad fašizmom.Čerin je dodal, da je občina lastnica zemljišča, na katerem bo postavljen doprsni kip, in da so Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) že zaprosili za soglasje. Očitno pa je pri tem projektu nastal »komunikacijski šum«. Darja Pergovnik, konservatorska svetnica na ZVKDS, je namreč sporočila, da zavod še ni prejel nobene vloge za izdajo pogojev oziroma kulturnovarstvenega soglasja.


Izziv bo ujeti Stanovnikovega duha


»Naročila Stanovnikovega portreta sem se razveselil, saj gre za osebo z zelo močnim značajem. Zaradi barve bom verjetno imel kakšno težavo pri oblikovanju njegovih brkov in las. Bela barva je namreč lahka in nima risbe, ko naložiš glino, ki je siva in težka in to potem deluje povsem drugače,« je povedal kipar Metod Frlic, ki je sicer tudi avtor doprsnih kipov Kavčiča in Bučarja.

Doprsnim kipom dr. Francetu Bučarju in Stanetu Kavčiču se bo maja pridružil še kip Janeza Stanovnika. FOTO: Blaž Samec/Delo
Doprsnim kipom dr. Francetu Bučarju in Stanetu Kavčiču se bo maja pridružil še kip Janeza Stanovnika. FOTO: Blaž Samec/Delo


Oba bosta februarja umrlemu Stanovniku v prihodnje delala družbo ob stavbi državnega zbora. Frlic je dodal, da je oblikovne okvirje določil naročnik in da gre za realistično upodobitev. Po njegovem bo velik izziv ujeti tako Stanovnikovo energijo, ki jo je izžareval v vsakem trenutku, kot tudi podobo njegovega duha, ki so si jo ustvarili ljudje. Na vprašanje, ali predstavlja lik portretiranca težavo pri umetniški stvaritvi, je Frlic odgovoril, da Stanovnika osebno ni poznal, zato bo nekoliko težje ujeti prav njegovo značilno iskrivost.


Vsem nam je lahko za zgled


»Ponosen sem, da bomo v Mestni občini Ljubljana s postavitvijo spomenika našemu častnemu meščanu Janezu Stanovniku izkazali spoštovanje človeku z veliko začetnico, ki je s svojim delom pomembno prispeval k oblikovanju naše države. S svojimi prepričanji in zavzemanjem za spoštovanje vrednot narodnoosvobodilnega boja ter človeškega dostojanstva nam je lahko vsem za zgled,« je za Delo poudaril ljubljanski župan Zoran Janković.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


»Naredite vse, da tradicijo Zveze borcev (ZB) ohranimo, borci so največja in najstarejša veteranska organizacija in to morate ostati. Nobena druga organizacija ni krajevno tako razvejena kot ZB. Mnogi ne vedo, kaj so vrednote. Osvobodilna fronta (OF) je imela devet temeljnih točk in ZB je nadaljevanje dela OF.« Tako pa se Stanovnikovih besed spominja Marijan Križman, zdajšnji predsednik borčevske organizacije, ko sta ga skupaj z generalnim sekretarjem Aljažem Verhovnikom 21. januarja zadnjič obiskala. Janeza Stanovnika, ki je ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja deloval v vrhu slovenske politike in je zaslužen za prepoved tako imenovanega mitinga resnice v Ljubljani, so v začetku februarja z vsemi državniškimi častmi pokopali na ljubljanskih Žalah.

Komentarji: