Štirinajstdnevna popolna zapora Drenikove

Promet v križišču Na Jami bo oviran skupaj štiri tedne, Drenikova pa bo po pustni nedelji prevozna po štirih pasovih in grobem asfaltu
Fotografija: Dela v križišču med Drenikovo ulico, Celovšško cesto in ulico Na Jami FOTO: Tia Pongrac
Odpri galerijo
Dela v križišču med Drenikovo ulico, Celovšško cesto in ulico Na Jami FOTO: Tia Pongrac

Od sobote, 16. februarja, pa vse do pustne nedelje, 3. marca, bo zaradi nadaljevanja prenove Drenikove ulice ta na odseku med Celovško cesto in Verovškovo ulico zaprta za ves promet. Hkrati bo v križišču Drenikove ulice in Celovške ceste promet potekal le po zahodnem delu vozišča, levo zavijanje s Celovške ceste na ulico Na Jami pa ne bo mogoče.

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL David Polutnik je pojasnil, da bo v križišču promet v smeri proti mestu potekal po dveh pasovih – rumenem za mestne avtobuse in drugem za ostali promet, v smeri proti Gorenjski pa bo ves promet potekal po enem pasu. V teh petnajstih dneh bodo izvajalci uredili vzhodni del križišča s priključkom na Drenikovo ulico, na kateri bodo položili spodnji, grobi sloj asfalta.

Po zaključku te faze obnove Drenikove ulice bo ta spet štiripasovna, promet po njej bo spet stekel po dveh voznih pasovih v vsako smer. Odprta bosta tudi oba pločnika, ki si ju bodo delili pešci in kolesarji, ki so doslej kolesarili po obvozni Černetovi ulici. Zgornji sloj finega asfalta bodo na Drenikovo položili ob popolni zapori prometa v enem od prihodnjih vikendov, napoveduje Polutnik.

Ko bo urejen vzhodni del križišča Celovške in Drenikove, bo zapora prestavljena na zahodni del oziroma na križišče Celovške ceste in ulice Na jami, ki bo med deli predvidoma dva tedna zaprta za promet. Drenikova pa bo, z omejitvami hitrosti, odprta za promet. Ob tako kompleksni prenovi tako pomembnega križišča, kot je to med Celovško, Drenikovo in Na Jami, so zastoji pričakovani. Nekoliko manj prometa je vendarle mogoče pričakovati drugi teden zapore, ko bodo osnovnošolci in dijaki na počitnicah.

Predvideni obvozi so dolgi in počasni, v križišču Na Jami je ves mesec pričakovati gnečo, kakršna je bila že v začetku lanskega decembra, ko je promet potekal samo po enem voznem pasu v vsako smer. Zaradi iskanja obvozov in začasne trase dvaindvajsetke bo promet verjetno upočasnjen tudi na križišču Litostrojske in Celovške.


Obvoza sedmice in dvaindvajsetke


V sedanji fazi del, do pustne nedelje, bo obvoz urejen po Dunajski cesti, Tivolski cesti in Celovški cesti, mestni avtobusi na linijah 7 in 22 pa bodo vozili po spremenjenih trasah. Sedmice bodo v smeri proti Pržanu zaradi prepovedi zavijanja v levo v križišču Drenikove ulice, Celovške ceste in ulice Na Jami vozile po Celovški, Šišenski in Vodnikovi cesti, v obratni smeri proti mestu pa po običajni trasi, torej po Vodnikovi in Na Jami, ulice, ki je poimenovana po nekdanjem gradu Jama, ki je nekoč stal v bližini. Ko se bo obnavljal zahodni del križišča, pa bodo avtobusi na liniji 7 verjetno v obe smeri vozili po obvozu, po Celovški in Šišenski.

Avtobusi na liniji 22, ki vozijo samo ob delavnikih, bodo v smeri proti Kamni Gorici iz smeri Bežigrada vozili po Drenikovi ulici, Verovškovi ulici in Goriški ulici do Litostrojske ceste in po njej čez Celovško na Šišensko cesto. V nasprotni smeri, proti Bežigradu, bo potek rahlo drugačen, tako da bodo zelenci vozili po Goriški, Aljaževi, Černetovi in Verovškovi na Drenikovo.

Komentarji: