Trohneča debla padajo!

Sanitarni posek in pomladitev gozdov na Rožniku se nadaljujeta.
Fotografija: Podiranje dreves na Rožniku FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Podiranje dreves na Rožniku FOTO: Tomi Lombar/Delo

Od začetka tedna pa vse do sredine februarja bo v gozdu med Tivolijem in vilo Marija Vera ob Podrožniški poti in poti Pod Turnom, v bližini vodohrana Rožnik, potekala sečnja dreves, ki jih je zaradi sanitarnih razlogov in pomladitve gozda označil Zavod za gozdove Slovenije.

Skupaj je za posek označenih 74 dreves oziroma 141 kubičnih metrov lesa. Večina, 60 dreves, je označenih, ker zaradi okužbe z glivami les že trohni. Treba jih je posekati tudi zato, da ne bi ogrožala varnosti obiskovalcev gozda. Preostalih 14 dreves je označenih, ker jih je zaradi gozdnogojitvenih razlogov treba odstraniti, da bo mlado drevje lahko uspešno nadomestilo staro.

Rožniški gozd je leta 2014 močno poškodoval žledolom, odtlej se je uspešno pomladil, da pa bi mlada drevesa lahko uspešno rasla, je treba odstraniti staro drevje nad njimi.

V Molu obiskovalcem gozda svetujejo, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju in upoštevajo opozorila ter navodila. Predvsem pa naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov svetujejo, naj imajo pse na vrvici.

Komentarji: