Turjaški grad propada

Občina Velike Lašče in država ne najdeta rešitve za kulturno sramoto.
Fotografija: Država je grad delno obnovila, za zamenjavo dotrajane strehe in ureditev dvorišča je zmanjkalo denarja. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Država je grad delno obnovila, za zamenjavo dotrajane strehe in ureditev dvorišča je zmanjkalo denarja. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Turjak – Čeprav je država v obnovo gradu vložila precej denarja, nekdanja lastnina graščakov Auerspergov nezadržno propada, saj ministrstvo za kulturo nikakor ne najde najemnika ali upravljavca, ki bi objektu vdahnil vsebino. Občina je bila sicer pripravljena neodplačno prevzeti grad, čemur pa nasprotuje ministrstvo.

Ministrstvo za kulturo je v obnovo gradu v dobrih dvajsetih letih vložilo 2,15 milijona evrov, s čimer so obnovili viteško dvorano ter južni in zahodni trakt gradu, medtem ko severni trakt in polkrožni stolp na vzhodu še čakata na obnovo. Po besedah Alenke Štrukelj z ministrstva je grajske prostore do konca leta 2015 brez pravne podlage uporabljal javni zavod Trubarjevi kraji. Po ukinitvi zavoda in njegovi izselitvi pa je grad ostal prazen in zaprt. In tako nevzdržno stanje traja že skoraj tri leta. Grajsko dvorišče je neurejeno, streha povsem dotrajana. »Tak odnos do kulturne dediščine in kulturnega turizma vzbuja skrb, in to se dogaja zgolj zato, ker je nekaj političnim funkcionarjem malo mar za ta kulturnozgodovinski objekt,« je ogorčen Boris Zore, zadnji direktor pred tremi leti ukinjenega občinskega zavoda za kulturo in turizem Trubarjevi kraji.


Zgodba zaključena


»Za nas je zgodba končana, naj ministrstvo za kulturo naredi z gradom, kar ve in zna,« pravi župan Velikih Lašč Anton Zakrajšek. Državi je predlagal, naj ga da v najem občini, ki bi nato od aprila do novembra poravnavala vse obratovalne stroške, pozimi pa bi zanje poskrbel lastnik, torej država. »Takrat jih mi ne bi plačevali, saj je dovoz do gradu otežen, zaradi česar ne bi bilo obiska. Druga naša ponudba je bila, da prenesejo grad v last in posest občini, ki bi nato s pomočjo evropskega denarja objekt povsem obnovila, a smo naleteli na gluha ušesa,« je povedal Zakrajšek, ki se z usodo gradu ne namerava več ukvarjati.


Anton Zakrajšek, župan občine Velike Lašče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Anton Zakrajšek, župan občine Velike Lašče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Na ministrstvu pravijo, da so se z občino že večkrat pogovarjali o prevzemu gradu v upravljanje, vendar pogajanja niso bila uspešna, predvsem ker občina ni bila pripravljena prevzeti obveznosti skladno z zakonodajo. Z ukinitvijo občinskega zavoda Trubarjevi kraji ni bilo več niti teoretičnih možnosti za oddajo gradu v upravljanje oziroma uporabo po zakonu o uresničevanju javnega interesa v kulturi. Pravne podlage za oddajo v brezplačno uporabo občini pa ni, saj grad sodi med tiste, za katere od leta 2009 velja, da prodaja ali odtujitev ni mogoča, je povedala Štrukljeva.


FOTO: Bojan Rajšek/Delo
FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Oderuška najemnina


Ministrstvo od leta 2016 z objavo razpisov poskuša poiskati najemnika za del gradu, a neuspešno.  Morda pa se gradu vendarle obetajo boljši časi. Pred dnevi si ga je temeljito ogledal Anel Kegljevič, predsednik društva Vitezi belega volka, s svojim poslovnim partnerjem. »Razmišljamo, da bi mu vdahnili turistično in kulturno vsebino ter uredili muzej o turških vpadih. Grad ima velik potencial in bi ga bilo škoda prepustiti propadanju,« pravi sogovornik, ki se je za najem zanimal že pred tremi leti, a je takrat namera padla v vodo, ker so na ministrstvu zahtevali oderuško najemnino, zamenjavo strehe na grajskem stolpu in visoke obratovalne stroške.

Komentarji: