Ljubljano razsvetlile praznične lučke

Prižiganje lučk je postalo zanimivo ne le za Ljubljančane, temveč tudi za tuje turiste.
Fotografija: V Ljubljani prižgejo osvetljavo tradicionalno v petek pred prvim adventnim vikendom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Ljubljani prižgejo osvetljavo tradicionalno v petek pred prvim adventnim vikendom. FOTO: Leon Vidic/Delo

Krajši kulturni program z nastopom otroškega pevskega zbora se je na ljubljanskem Prešernovem trgu začel ob petih popoldne, nekaj zatem je praznične luči župan Zoran Janković prižgal skupaj z otroci.

V Ljubljani prižgejo osvetljavo tradicionalno v petek pred prvim adventnim vikendom, direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pa pravi, da je tako skupinsko prižiganje posebnost v širši okolici. Prav zato je postalo prižiganje zanimivo ne samo za Ljubljančane vseh starosti, temveč tudi za tuje turiste, ki jih je bilo v mestu veliko že sredi dneva. Zanimanje potrjuje tudi desetletna decembrska statistika, saj se je skupno število prenočitev s štirideset povečala na sto tisoč.



Letošnja avtorska okrasitev umetnika Zmaga Modica nosi naslov Zbliževanja in »vključuje utrinke vesoljne Ljubljane in drugih pomenov okrasitve, poseben poudarek pa je na zbliževanju in težnji  k sožitju življenj na planetu. Okrasitev vsebuje dopolnjene elemente iz preteklih let.« Nekaj je popolnoma novih elementov in to na prejšnja leta neozaljšanih trgih, ulicah in cestah, nova je tudi svetlobna povezava preko Ljubljanice med Bregom in obnovljenim Gallusovim nabrežjem. Na novo sta postavljeni novoletni smreki na Mali ulici, pred Mestnim igriščem in na Slovenski cesti, na križišču s Trdinovo ulico.

Staro mestno jedro je prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, namestili so 800 svetlobnih teles in 50 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili park Zvezda. Osrednja smreka na Prešernovem trgu je visoka 18 metrov, težka 4 tone in okrašena s približno deset kilometri luči. Mestni občini Ljubljana pa jo je podarila meščanka s Kolezije.

Praznične luči je župan Zoran Janković prižgal skupaj z otroci. FOTO: Leon Vidic/Delo
Praznične luči je župan Zoran Janković prižgal skupaj z otroci. FOTO: Leon Vidic/Delo


Že dopoldne se je začel praznični sejem - seveda so marsikje še urejali zadnje podrobnosti. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu bo stalo 50 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo. Gostinska hiška z Brega je prestavljena na Gallusovo nabrežje, kjer so sedaj tri; tri hiške z Brega pa so preseljene na povsem novo lokacijo, na Petkovškovo nabrežje.

Hiške z darilnim programom na Bregu in na Petkovškovem nabrežju bodo odprte od 10. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa eno uro dlje (in to do vključno 2. januarja). Gostinske hišice bodo odprte od 10. do 24. ure (in to do 6. januarja), z izjemo tistih na Bregu, ki se bodo zapirale eno uro prej.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Praznični sejem bo v sklopu Grajskega decembra potekal tudi na grajskem dvorišču, kjer bosta obiskovalcem na voljo darilna in gostinska ponudba.

V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinci uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa, oziroma embalažo, ki je biološko razgradljiva. Vsak gostinec bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane.

Jaslice iz slame v naravni velikosti (delo amaterskega umetnika Antona Kravanje) si bo moč med 30. novembrom in 6. januarjem tradicionalno ogledati na Bregu pred Zoisovo palačo, na Gradu pa bodo na ogled jaslice v naravni velikosti avtorja Mira Rismonda.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Programska novost so vikend delavnice za najmlajše od 1. do vključno 23. decembra na osvetljeni Križevniški ulici. Tradicionalni del decembrskega programa ostajajo Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, nastopi lajnarjev, Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom (ki se bodo končali s programom za otroke na Kongresnem trgu), predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu ob 16. uri. Silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil 5 minutni trajnositni ognjemet z grajskega griča. (V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.)

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V okviru glasbenega programa se bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucije od 14. decembra do 1. januarja zvrstili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Petar Grašo, Danijela, Čuki, Plavi Orkestar, Victory, Rok´n´Band, Nika Zorjan, Slon in Sadež, Elvis Jackson, Katalena, Čedahuči, Big Band Šentjur, Maraaya & Jazzilaz, Šank Rock, MI2 in drugi.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: