V ljubljanski coni za pešce je začela veljati prepoved motornih vozil

Redarji bodo prihodnji teden začeli opozarjati motoriste, kasneje pa jih bodo za vožnjo v coni za pešce kaznovali.
Fotografija: Motoristi bodo v mestnem jedru postali zgodovina. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Motoristi bodo v mestnem jedru postali zgodovina. FOTO: Jure Eržen/Delo

Od danes se je v območju za pešce v središču Ljubljane prepovedano voziti z motornimi kolesi. Razen v času, ko je dovoljena dostava, torej med 6. in 10. uro. Prepoved velja za vsa motorna kolesa, »v coni za pešce se ne sme voziti noben motorček, skuter, tudi tisti do 25 kubičnih metrov ne,« je danes povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Na vseh vstopih v območje za pešce bodo predvidoma prihodnji teden postavili obvestila z napisom: Varnost pešcev na prvem mestu, prepovedano z motornimi vozili. Redarji bodo tako prihodnji teden začeli opozarjati motoriste, kasneje pa jih bodo za vožnjo v peš coni tudi kaznovali, je na redni novinarski konferenci povedal Janković.

Parkirnih mest za motorje pred vstopi v tako imenovano peš cono je približno 60. »Ta mesta so bolj ali manj prosta, težave imamo le ob vrhuncu sezone, ko v mesto pride več tujcev z motorji,« je povedal. Če bo potreba, bodo ustvarili tudi nova parkirna mesta za motorje, je obljubil.

image_alt
Nekateri obrtniki v Ljubljani nočejo delati

Janković je sicer prepoved vožnje z motorji v območju za pešce napovedal že avgusta. Takrat je dejal, da so z ministrstva za infrastrukturo dobili obvestilo, da noben motor ne sme zapeljati v to območje.

V območju za pešce so v zadnjem času omejili tudi hitrost vožnje s skiroji podjetja Bolt. »Zdaj uporabniki Bolta niso več tisti, ki bi bili prehitri,« je danes povedal Janković. Pri tem je dodal, da se situacija umirja tudi z dostavljavci hrane podjetij Wolt in Glovo, ki postopoma oštevilčujeta svoje dostavljavce. Jankovič je danes dejal, da na ljubljanski občini v času od začetka oštevilčevanja niso prejeli nobene pritožbe proti prehitri vožnji dostavljavcev.

Preberite še:

Komentarji: