V stolnici bodo po poškodovanju baročne slike postavili kamere

Neznanec je v sliki Michelangela Ricciolinija pustil 68 centimetrov dolg rez, restavratorji jo rešujejo.
Fotografija: Poškodovana slika. FOTO: Restavratorski center ZVKDS
Odpri galerijo
Poškodovana slika. FOTO: Restavratorski center ZVKDS

Ljubljana – Obiskovalci ljubljanske stolne cerkve že nekaj časa opažajo praznino ob vhodu na eni od sten, ki jo je doslej krasila slika italijanskega baročnega slikarja Michelangela Ricciolinija (Vizija sv. Filipa Nerija z Materjo božjo). Neznani storilec je namreč sliko tako poškodoval, da so jo morali odpeljati na nujno popravilo.

Policija je bila o poškodovanju verske slike obveščena že 27. februarja. Čeprav je od dogodka minilo že skoraj mesec dni, ne policija ne Cerkev dogodka nista obešali na veliki zvon. Nanj nas je namreč opozoril eden od ljubiteljev umetnosti, ki ga je zmotila prazna stena v stolnici. Policija nam je pojasnila, da »je neznani storilec med 20. in 27. februarjem z ostrim predmetom prerezal platno slike z motivom Marije s svetniki in angeli«. Zadevo vodijo kot kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki je posebnega kulturnega pomena. Ker storilca doslej niso odkrili in prijeli, policisti še naprej zbirajo koristna obvestila.


Poročilo restavratorjev


Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine smo izvedeli, da gre za sliko italijanskega mojstra, ki je nastala leta 1709, neznanec pa jo je poškodoval na robu tik ob okvirju. Barbka Gosar Hirci, vodja oddelka za štafelajno slikarstvo v zavodovem restavratorskem centru, je razkrila, da so sliko prejeli 8. marca. Najprej so ugotovili, da je v kar dobrem stanju, saj je bila restavrirana že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker je slika brez okrasnega okvirja velikih dimenzij (340 x 205 centimetrov), rez ob levem robu okrasnega okvirja pa je bil dolg kar 68 centimetrov, še vedno le ugibajo, kakšen je bil dejanski motiv storilca, vandalizem ali morda celo kraja. Restavratorji so rez konservirali in restavrirali, vendar gre žal za trajno poškodbo originalnega nosilca. Popravljeno sliko bodo vrnili 22. marca, tako da jo bo najbrž mogoče znova občudovati že konec tedna.

Poškodovana slika v restavratorskem centru. FOTO: Restavratorski center ZVKDS
Poškodovana slika v restavratorskem centru. FOTO: Restavratorski center ZVKDS


Župnik v ljubljanski stolni cerkvi Roman Starc je potrdil, da so konec februarja opazili, da je nepridiprav z nožem zarezal ob rob slike Vizija sv. Filipa Nerija, ki običajno visi pod cerkvenim korom. Starc meni, da gre za namerno poškodovanje in skrunitev sakralne in kulturne dediščine in obsodbe vredno dejanje. Od policije in državnih organov pričakuje, da bodo storilca čim prej odkrili in s tem preprečili nadaljnji vandalizem. Na vprašanje, za kakšne samozaščitne ukrepe bo poskrbela Cerkev, nam je dejal, da bo treba čim prej postaviti varnostne kamere. Stolnice, ki je ena najbolj obiskanih cerkva v Ljubljani in ena najpomembnejših turističnih znamenitosti, ne morejo zapirati.

Komentarji: