V Zagradcu so končno dobili lekarno

Po dveh letih peripetij vodstvo Lekarne Ljubljana očita državi počasnost, ministrstvo za zdravje pa pravi, da ni imelo vseh potrebnih dokumentov.
Fotografija: Lekarna v Zagradcu je bila v prvih dneh po odprtju dobro obiskana. FOTO: arhiv Občine Ivančna Gorica
Odpri galerijo
Lekarna v Zagradcu je bila v prvih dneh po odprtju dobro obiskana. FOTO: arhiv Občine Ivančna Gorica

Zagradec, Ivančna Gorica – Lekarna Ljubljana (LL) je prejšnji mesec po skoraj dveh letih čakanja na uradno ugotovitev ministrstva za zdravje o skladnosti s predpisi (verifikacija) vendarle odprla svojo lekarniško enoto v Zagradcu v ivanški občini. To je že njihova 53. enota, ki bo v tem delu Suhe krajine skrbela za preskrbo z zdravili tako prebivalcev Zagradca kakor tudi njihovih sosedov v Krajevni skupnosti (KS) Ambrus.Kar je za prebivalce večjih naselij nekaj popolnoma samoumevnega, je za odročne kraje skoraj pravi praznik, ko odprejo novo lekarno. »Ta lekarna nam res veliko pomeni, saj so se prebivalci naše KS in sosednje ambruške do zdaj po zdravila morali voziti v Žužemberk ali pa v Ivančno Gorico, kar je predvsem za starejše ljudi brez prevoznega sredstva pomenilo veliko oviro za preskrbo z zdravili,« je za Delo povedala predsednica sveta zagraške KS Biljana Gartner.

Delovni čas zdravstvene ambulante in lekarne so uskladili. FOTO:  Bojan Rajšek/Delo
Delovni čas zdravstvene ambulante in lekarne so uskladili. FOTO:  Bojan Rajšek/Delo


Tudi delovni čas lekarne je prilagojen delovnemu času zdravstvene ambulante. Lekarna je odprta ob ponedeljkih, četrtkih in petkih od 6.45 do 13.30 in ob sredah med 12.00 in 20.00.


Direktor Sedej ogorčen


Direktor LL Marjan Sedej je ob slovesnem odprtju nove enote izrazil zadovoljstvo, da so konec leta okronali z novo pridobitvijo, ki je njihova že 53. lekarniška enota po vrsti, a je hkrati izrazil tudi ogorčenje, da sta minili skoraj dve leti od vloge za verifikacijo do izdaje odločbe. Izdaja odločbe o verifikaciji je namreč upravni postopek, za katerega zakon določa največ 60-dnevni rok. Po njegovem mnenju ministrstvo za zdravje nerazumljivo počasi odloča o zadevah, ki so bolj ali manj formalnega značaja.


Postopek potekal po starem


Na vprašanje Dela, zakaj je ministrstvo za zdravje dve leti odlašalo z verifikacijo lekarniške enote, je Urška Štorman pojasnila, da je Javni zavod Lekarna Ljubljana vložil vlogo za verifikacijo lekarne v Zagradcu 18. januarja leta 2017 in je bila torej vložena pred uveljavitvijo novega zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD), zato je bil celoten postopek voden po določilih starega predpisa. Nov ZLD je namreč začel veljati 27. januarja istega leta.

Ko v lekarni ni obiska, ima farmacevtka polne roke dela s papirologijo in sortiranjem zdravil. FOTO:  Bojan Rajšek/Delo
Ko v lekarni ni obiska, ima farmacevtka polne roke dela s papirologijo in sortiranjem zdravil. FOTO:  Bojan Rajšek/Delo


Stari predpis, ki je torej veljal do uveljavitve novega je določal, da se zavodu, ki opravlja lekarniško dejavnost in lekarnarju lahko izda dovoljenje za poslovanje podružnice lekarne v kraju, v katerem ni lekarne, če je ugotovljena potreba za izdajo zdravil. Podružnica lekarne pa sme delovati le pod strokovnim nadzorom lekarne, ki jo je organizirala. Za poslovanje podružnice lekarne je odgovoren vodja lekarne, ki je podružnico organizirala. Dovoljenje za njeno poslovanje je skladno z 22. členom zakona o lekarniški dejavnosti izdal pristojni občinski upravni organ po poprejšnjem mnenju lekarniške zbornice. Po pozivu ministrstva k dopolnitvi sta bili k vlogi aprila leta 2017 priloženi dovoljenje ivanške občine za poslovanje lekarniške podružnice Zagradec in pozitivno mnenje Lekarniške zbornice.


Ministrstvo nima vseh evidenc


Potem pa se je malce zapletlo, saj je ministrstvo za zdravje v nadaljnjem postopku ugotovilo, da nima podatkov o tem, ali je ivanška občina soustanoviteljica LL, niti o tem, ali se ljubljanska občina kot ustanoviteljica LL strinja s širitvijo dejavnosti. Zato so vodstvo LL pozvali k dopolnitvi vloge z dokumentom o ureditvi soustanoviteljstva, ki pa so jo julija lani dopolnili še s pogodbo med ljubljansko in ivanško občino o izvajanju lekarniške dejavnosti na območju te obljubljanske občine.

Lekarna v Zagradcu je bila v prvih dneh po odprtju dobro obiskana. FOTO: arhiv Občine Ivančna Gorica
Lekarna v Zagradcu je bila v prvih dneh po odprtju dobro obiskana. FOTO: arhiv Občine Ivančna Gorica


»Predlagatelj [LL, op. p.] je 17. oktobra lani priložil še odločbo o potrditvi ocene tveganja za izdelavo magistralnih zdravil, ki jo je na začetku istega meseca izdala javna agencije za zdravila in medicinske pripomočke, s čimer je bila vloga popolna,« je o vzrokih za zamudo pri izdaji verifikacijske odločbe za lekarno v Zagradcu pojasnila Štormanova.

Komentarji: